DRAGULJ PRIRODE JE KRISTALNO ČIST: Uporedne analize kvaliteta vode u zaštićenom delu reke Gradac obavljene na zahtev ovdašnjih ekoloških grupa

Branko Puzović

29. 09. 2024. u 17:51

KVALITET vode u reci Gradac kod Valjeva ne izvorištu, Šarenom platnu i u Ćelijama je prvoklasan, ima odličan ekološki status, te je pogodna za piće uz prethodnu dezinfekciju, za kupanje, rekreaciju i sportske aktivnosti.

ДРАГУЉ ПРИРОДЕ ЈЕ КРИСТАЛНО ЧИСТ: Упоредне анализе квалитета воде у заштићеном делу реке Градац обављене на захтев овдашњих еколошких група

Foto B. Puzović

Uzorak sa brane Degurić pokazao je drugu klasu kvaliteta i dobar ekološki status i može da se koristi za piće uz posebne tretmane, kao i za kupanje, rekreaciju i sportske aktivnosti na vodi.

Ovo je rezultat istraživanja koje je na zahtev Grupe "Savet za čist vazduh Valjevo", uz saglasnost upravljača Predela izuzetnih odlika "Klisura reke Gradac", obavio ovdašnji Zavod za javno zdravlje. Uz to, ističu, prvi put su urađene uporedne analize kvaliteta vode u zaštićenom delu reke Gradac.

Foto Savet za cist vazduh Valjevo

- U pitanju je važan korak ka boljoj zaštiti našeg dragocenog prirodnog resursa - kaže Zorica Vuković iz "Saveta za čist vazduh Valjevo".

- Neophodno je, stoga, stalno posmatranje kvaliteta vode reke Gradac, kao i stroža primena zakonskih mera za zaštitu ovog predela izuzetnih odlika.

Foto Savet za cist vazduh Valjevo

Članovi ove Grupe i predstavnici Ekološkog društva "Gradac", koje upravlja zaštićenim predelom reke, postavili su informativne table na mestima dozvoljenim za kampovanje u Ćelijama i na Šarenom platnu. Napisi sadrže korisne i važne informacije o pravilima ponašanja kojih bi trebalo da se pridržavaju posetioci i korisnici kamp mesta u zaštićenom području.

Foto B. Puzović

- Obavljeno je još jedno uzorkovanje vode na istim lokacijama i rezultati će takođe biti predstavljeni javnosti - kaže Slađana Stanković iz "Saveta za čist vazduh Valjevo".

- Iz dve analize dobiće se kompletnija slika kvaliteta vode u Gradcu. Biće to početna baza za sakupljanje i obradu podataka i upoređivanje budućih rezultata, što je bitno za praćenje očuvanja, te poboljšanja kvaliteta vode u zaštićenom području ovog dragulja prirode.

Foto Savet za cist vazduh Valjevo

Klisura

GRADAC je stanište vidre, potočne pastrmke i ribe paklare, koje za staništa biraju isključivo čiste vode. Na oko 1.200 hektara, koliko zauzima zaštićeni prostor Gradca, živi 400 vrsta biljaka, 240 različitih gljiva, te 38 vrsta vodozemaca i gmizavaca. Ovaj dragulj prirode nastaje od Zabave i Bukovske reke, dugačak je oko 28 kilometara. Ova, ledenom vodom najbogatija utoka Kolubare usekla je 22,7 kilometara dugu klisuru.

Heroji u zelenoj boji

PROJEKAT se realizuje kroz program podrške neformalnim grupama "Heroji u zelenoj boji", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Program sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa međunarodnom unijom za zaštitu prirode, Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy, Udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NE STIDI SE DA SE ZOVEŠ SRBINOM! Snažna poruka upućena Novaku Đokoviću od legendarne gimnastičarke