МАЊАК КУВАРИЦА "УГАСИО" ШПОРЕТЕ: Без реализације плана од отврању ђачких кухиња у школама
ОТВАРАЊЕ ђачких кухиња и припрема здравих оброка за школарце, која је помпезно најављена пре неколико година, остала је само мртво слово на папиру. Осим пандемије короне враћање домаће хране у тањире школараца успорио и мањак куварица, али и ХАСАП систем који би кухиња морала да има.

Фото: И. Маринковић
Строжа правила за припрему хране намењене ђацима драстично су смањила број школских кухиња, па се оне скоро могу пребројати на прсте. Иако је ручак или доручак у школи за већину родитеља спас, поготово у нижим разредима, од 166 редовних основних школа, кухиња у којој се припремају оброци постоји тек у 12.
ЕXТРА БЕТ - КВОТА ДО 500 НА ЈЕДНОМ МЕЧУ
МЕСЕЧНО ОКО 10.000 ДИНАРА
Талас поскупљења није заобишао ни оброке у школама. Тако је просечна цена ручка сада око 300 динара, а била је од 200 до 250 динара, док за доручак треба платити око 150 динара.
ЕXТРА БЕТ - КВОТА ДО 500 НА ЈЕДНОМ МЕЧУ
Већина родитеља се одлучује само за ручак, док за доручак деца понесу нешто од куће или купе. Само за ручак за месец дана родитељи треба да плате око 6.600 динара, а ако се томе дода и доручак, за исхрану једног ђака месечно издвајају око 10.000 динара.
Да би у школској кухињи могли да се припремају оброци за ђаке, потребно је да добије ХАСАП стандард (систем за осигурање безбедности хране у свим фазама производње, прераде и промета), што је за многе "немогућа мисија" због недостатка новца, али и компликоване процедуре. Свеже спремљена јела била су на менију ђацима једне од највећих основних школа у Србији - "Павле Савић" у Миријеву. Међутим, одлазак куварице у пензију и непостојање ХАСАП сертификата, "искључили" су рингле и рерне до даљњег. Уместо из школске кухиње, ручак за ученике стиже из кетеринг службе.
- Што се тиче опремљености, хигијене и осталих стандарда, наша кухиња то испуњава, али морамо добити ХАСАП сертификат - каже Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић" у Миријеву. - Волели бисмо да се храна за децу поново припрема у кухињи јер се оброци из кетеринга не могу поредити са оним спремљеним као код куће. Међутим, већи проблем од ХАСАП је како наћи добру куварицу која ће радити у школи када у ресторанима могу зарадити много више.
"Норма" за куварицу је минимум 180 оброка сваког дана, док сервирка мора да послужи 360 ученика. Да би кухиња постојала у школи, потребно је најмање 100 заинтересованих ученика за исхрану, као и запослена куварица и сервирка.
Једна од престоничких школа која и даље има своју кухињу је ОШ "Дринка Павловић". Ђаци од првог до осмог разреда овде обедују као код маме, а дневно се припреми више од 1.000 оброка. Интересовање ђака је велико, мало више међу млађом децом. На почетку школске године родитељи потпишу споразум са установом о врсти услуге коју желе и онда се месечно плаћа. Школа је, осим запослених у кухињи, ангажовала и нутриционисту, који контролише испуњење свих прописаних стандарда нутритивне вредности оброка.

РАСПОРЕЂЕНО 110.000 ВОЈНИКА, РУСИ КРЕЋУ У ЗАВРШНИ УДАР НА ПОКРОВСК: "Са тиме би могли заузети средње велику европску државу"
РУСИЈА не показује знакове повлачења у рату против Украјине. Напротив, Москва је појачала далекометне ударе на украјинске градове и нападе дуж целе линије фронта. Војни стручњаци истичу да је руска страна усвојила нове тактике, ослањајући се на масовну употребу дронова и малих диверзантских јединица, пише The New York Times.
10. 08. 2025. у 20:18

ЕВО КО ЈЕ ТРОСТРУКИ УБИЦА ИЗ ГЊИЛАНА: Био у друштву са Куртијем, Османијевом и Харадинајем
ТРИ особе су убијене, а неколико је рањено у пуцњави која се догодила данас у Гњилану, док је осумњичени нападач у бекству, пренела је Коха. Болница у Гњилану саопштила је да је на лицу места констатована једна смрт, а да су две особе пребачене у Ургентни центар без знакова живота.
10. 08. 2025. у 18:11

Овако изгледа кућа Милана Борјана која је демолирана: Лопов однео и снимач видео надзора (ФОТО)
"ХВАЛА полицији града Београда на брзој реакцији и сјајном односу према послу."
11. 08. 2025. у 09:52
Коментари (0)