![MEĐUNARODNI DAN DUNAVA: Sačuvajmo ravnotežu između razvoja i zaštite prirode MEĐUNARODNI DAN DUNAVA: Sačuvajmo ravnotežu između razvoja i zaštite prirode](/data/images/2024-06-27/501266_popo_kf.jpg?time=1719583655)
MEĐUNARODNI DAN DUNAVA: Sačuvajmo ravnotežu između razvoja i zaštite prirode
MEĐUNARODNI dan Dunava obeležava se svake godine, 29. juna. Ovaj događaj ustanovljen je 2004. godine u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi.
28. 06. 2024. u 16:07UN cilj 6, 14
![KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane](/data/images/2024-06-17/497500_da6259a0-e0db-4483-9b10-3495a938d85a_kf.jpg?time=1718699791)
KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane
ODRŽIVA gastronomija, koja se ponekad naziva i kulinarska umetnost, predstavlja vezu između kulture i hrane. Takođe, ona se može odnositi i na stil kuvanja u određenom regionu.
18. 06. 2024. u 10:11UN cilj 2, 7
![GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji](/data/images/2022-01-10/180610_15102012strujavetrenjace_kf.jpg?time=1718374342)
GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji
GLOBALNI dan vetra, obeležava se svake godine 15. juna širom sveta kako bi se podigla svest o značaju energije vetra kao ključnog obnovljivog izvora energije. Ovo je prilika da se istaknu napredak i prednosti vetroenergije i vetroparkova, kao i da se ukaže na potencijal za dalji razvoj.
15. 06. 2024. u 10:00UN cilj 7
![RODNA RAVNOPRAVNOST: Nepokolebljiva energija jednakosti među polovima RODNA RAVNOPRAVNOST: Nepokolebljiva energija jednakosti među polovima](/data/images/2024-06-13/496040_197907-profimedia-0726533609-s-1_kf.jpg?time=1718374706)
RODNA RAVNOPRAVNOST: Nepokolebljiva energija jednakosti među polovima
SVAKE godine, 11. juna, Srbija obeležava Nacionalni dan rodne ravnopravnosti, dan posvećen promociji jednakosti među polovima. Ovaj dan nije samo prilika za refleksiju o postignućima, već i za promišljanje o izazovima koji još uvek postoje u postizanju potpune rodne ravnopravnosti.
11. 06. 2024. u 12:00 >> 16:18UN cilj 5
![OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA „TALENTX“ NIS ponovo među tri najpoželjnija poslodavca u Srbiji OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA „TALENTX“ NIS ponovo među tri najpoželjnija poslodavca u Srbiji](/data/images/2024-06-14/496243_foto-1_kf.jpg?time=1719999328)
OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA „TALENTX“ NIS ponovo među tri najpoželjnija poslodavca u Srbiji
Kompanija NIS, koja angažuje više od 13.000 zaposlenih, ponovo je izabrana među tri vodeća poslodavca u našoj zemlji, rezultat je istraživanja „TalentX“ koje je sprovela grupa sajtova za zapošljavanje Poslovi.Infostud.
14. 06. 2024. u 14:55UN cilj 8
![PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje](/data/images/2024-06-10/494930_foto-boban-ristic-pks-1_kf.jpg?time=1718118093)
PRIVREDA SE SVE VIŠE OKREĆE VEŠTAČKOJ INTELIGENCIJI: INNO-VERSE odlična platforma za bolje poslovanje
NEŠTO više od dva meseca kako je Privredna komora Srbije (PKS) pokrenula novu digitalnu uslugu baziranu na veštačkoj inteligenciji INNO-VERSE platformu, veliki je broj kompanija zainteresovanih da je koriste kao efikasan servis za unapređenje i optimizaciju poslovnih procesa.
10. 06. 2024. u 12:38UN cilj 9
![Misli zeleno](/files/img/odrziva-gastronomija.png?a=1234567)
Zašto postoji dan Održive gastronomije - 18.jun?
Zato što ukoliko konzumirate lokalnu hranu koja je proizvedena na održiv način pravite razliku za svoju okolinu, životnu sredinu i ekonomiju. Do 2050. godine svet će imati preko 9 milijardi ljudi koji moraju da se prehrane, a podaci pokazuju da se jedna trećina proizvedene hrane izgubi ili baci. Trenutno ne koristimo naše okeane, šume i zemljište na održiv način. Održiva gastronomija nam može pomoći da brinemo o našoj planeti.
4 načina da praktikujete održivu gastronomiju:
✔ Kupujte od malih lokalnih proizvođača
✔ Probajte lokalnu hranu
✔ Kuvajte po tradicionalnim receptima sa lokalnim sastojcima
✔ Ne bacajte hranu
Gubici hrane se dešavaju na različitim nivoima lanca snabdevanja hranom. Prema FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu), postoji pet stupnjeva u kojima dolazi do gubitka hrane:
1. Poljoprivredna proizvodnja
2. Rukovanje i skladištenje nakon žetve
3. Obrada
4. Distribucija
5. Potrošnja
Budimo pažljiviji kao proizvođači dok koristimo naše prirodne resurse i budimo izbirljiviji u pogledu toga kako biramo hranu kao potrošači.