РОЗЕ ПРАВЕ ОД ЦРНЕ СОРТЕ ЛОЗЕ: Брачни пар Мићуновић, у Црној Гори, исписује нову епоху винарства у региону
НОВА епоха винарства у Црној Гори настаје у селу Грађани, на 15 километара од Вирпазара, између Црмничке и Ријечке нахије.
Фото Б. Дабић
Осим традиционалне технологије производње и чувања вина у бурадима (барику), цистернама од нерђајућег челика, брачни пар Ирина и Павле Мићуновић користе глинене амфоре, а њихово вино одлежава у квеврима, најстаријем винском суду, по методама старим неколико хиљада година.
Јединствени су на винским мапама и по производњи пенушавог вина од црног грожђа. Ова година, откривају, биће посебна - прво пенушаво розе вино од сорте вранац доживеће премијеру.
- Ове године промовисаћемо пенушаво вино које је "рођено" код нас - каже с поносом Рускиња Ирина, која је први пут дошла у Црну Гору 2012. године.
ПОСЕТИОЦЕ винарије у Грађанима најпре одушеви панорамски поглед на уређене винограде, а улазак у винарију је откривање новог света винарства. Поред дрвених бачви великих капацитета, пажњу привлаче глинене амфоре у подрумима. А оно што се нигде у Црној Гори не може видети, а по чему се издваја винарија у Грађанима су - квеври.
- Грожђе расте у земљи, ври и сазрева у њој. Начин прављења вина у квеврима познат је још од 8. века пре наше ере. Баш овде у Грађанима, у срцу Црне Горе, прави се вино по методама које су старе неколико хиљада година. Подсетићу да се алазанска долина у Грузији сматра постојбином виноградарства и винарства. Од 2011. године начин прављења вина у квеврима је на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа. Традиција вина из амфора, коју су до савршенства довели стари Грци и Римљани, омогућава нам да се као времепловом вратимо много векова уназад и пробамо напитке наших предака - каже Павле Мићуновић, поносан на ову методу производње - амфорно вино, чиме отвара нову страницу историје црногорског винарства.
Фото Б. Дабић
ПРЕМА његовим речима, вино које одлежава у глиненим амфорама има посебан укус.
- Приликом производње глина се пече на температури од 1.100 степени Целзијуса како не би била порозна. Амфора повољно утиче на квалитет вина. Вино се десет месеци одржава у амфорама и добија посебну, а велику минералност, што је другачије од других поступака производње и одлежавања вина - објашњава Павле.
ТРАДИЦИЈА
- ТУРИСТИМА из различитих крајева света кажем да су се овде у прошлости састајале старешине како би доносиле важне одлуке за заједницу. То је породично наслеђе и оставља се потомцима као вредан поклон. Планирамо да овде организујемо културне програме за туристе којима ћемо дочарати традицију, народне игре, песме, фолклор - отрива Ирина...
ПОКРОВСК ПРЕД ПАДОМ, РУСКИ ВОЈНИЦИ У ЦЕНТРУ ГРАДА: "Ситуација је више него критична, убијају нам људе"
НАЈМАЊЕ 250 руских војника налази се у Покровску, где учествују у уличним борбама и убијају украјинске војнике, посебно оператере дронова, преноси Украјинска правда позивајући се на официре из две бригаде које делују у том подручју.
25. 10. 2025. у 19:17
СТИЖЕ ЗИМА КАКВА СЕ ВИЂА ЈЕДНОМ У СТО ГОДИНА? Метеоролози одговорили на спекулације о "зими века"
НЕМАЧКИ портали су преплављени информацијама о екстремној зими, улицама прекривеним снегом и екстремним временским условима који прете земљи.
23. 10. 2025. у 17:38
ЗЕМЉОТРЕС УСРЕД ДНЕВНИКА: Водитељка се обратила у страху: "Надам се да ће бити све у реду" (ВИДЕО)
ДОК је читала вести у ноћном Дневнику, прекинуо ју је земљотрес...
24. 10. 2025. у 19:43
Коментари (0)