"СРПСКИ ПУТ" ПАРИРА УКУСИМА МЕДИТЕРАНА: Зденка Мијаиловић успешно води ресторан у Ници
СРПКИЊА Зденка Мијаиловић пре три године донела је смелу одлуку, која се показала као права.

Зденка и Миљан, Фото приватна архива
Наиме, она је у Ници, најлепшој регији европског дела Медитерана, покренула породични бизнис и отворила ресторан SRB WАY ("Српски пут"). Једини српски ресторан у овој монденској регији Азурне обале никога не оставља равнодушним. За српске специјалитете, али и за оне неизбежне медитеранске задужен је и млади кувар из Србије Миљан Ружић.
- Наш ресторан је у ствари један мали породични бизнис. Рођена сам у Немачкој, али сам одрасла у Србији. У младости сам се вратила у Немачку, одакле сам се пре 17 година преселила у Париз са породицом - прича ова скромна жена, која упркос бројним обавезама има времена и за своју страст - писану реч, те је прошле године издала своју прву књигу "Осуђена", која је изазвала велику пажњу читалачке публике у Србији.

На менију је и пасуљ, Фото приватна архива
Пре три године се породица Мијаиловић из Париза преселила на Азурну обалу, где је прво отворила продавницу са српским производима, а затим и ресторан са надалеко чувеним српским специјалитетима.
- Ресторан поред српских специјалитета на менију има и француске, али људи који долазе углавном желе да пробају аутентична јела из Србије - прича кувар Миљан.
Он је пре Нице живео и радио у Паризу и, како каже, на позив госпође Зденке променио је свој "српски пут" и упустио се у своју медитеранску кулинарску авантуру.
Гости су Срби, али и људи из осталих балканских земаља. Французи су људи који поштују културе других земаља, иако је ово поднебље где се конзумира другачија храна, многи од њих се враћају како би поново јели сарму.

Фото приватна архива
У понуди имамо храну нашег поднебља, сва јела са роштиља, али и кувана јела попут сарме, гулаша, пуњених паприка и слично, али оно чему ретко ко може одолети је бурек који сваког дана спремамо за доручак - причају допуњујући једно друго Зденка и кувар Миљан.
Поред сталних муштерија у ресторану, као и оних који туристички посећују Ницу, они су посебно поносни на чињеницу да добијају све више позива за кетеринг. Недавно су се побринули за храну на церемонији дипломата која је одржана у Ници. Увек са поносом промовишу Србију и најдраже им је кад им наши људи кажу да им је храна баш као у Србији.

Ресторан "Српски пут", Фото приватна архива
ПОРОДИЧНИ ПОСАО
ЗДЕНКА има велику подршку у свом супругу, који заједно са њом води породични бизнис.
Кувар Миљан је такође неко на кога се ослања када је кухиња у питању, а када је потребно, у помоћ прискоче и синови. Наиме, она је мајка четворице синова, тројица живе у Ници, један у Паризу.
Препоручујемо

СРБИЈА НА УРАЛУ: Ненад Поповићгост “Српске таверне” у Јекатеринбургу
19. 07. 2021. у 14:44

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)