Суноко и узгајивачи шећерне репе ове године произвешће 180.000 тона шећера
Компанија је организовала традиционални догађај за своје партнере на коме је представила овогодишње резултате

Промо
Компанија Суноко, чланица МК Гроуп, саопштила је да ће у својим прерађивачким центрима ове године произвести око 180.000 тона шећера. Упркос изазовним временским условима и рекордно високим летњим температурама, овогодишњи род произвођача шећерне репе креће се на нивоу од близу 1,4 милиона тона, са просечним приносом око 42 тоне шећерне репе по хектару. Најбољи принос остварен је у Срему и износи око 51 тону по хектару, у Бачкој је око 42 тоне по хектару, док је у Банату принос био најмањи, свега 33 тоне по хектару.
„Највећи изазов у производњи шећерне репе, али и у ратарској производњи уопште, ове године јесу климатске промене. Екстремна суша била је праћена рекордним просечним температурама у јулу и августу. Климатски услови утицали су на смањење процењеног приноса шећерне репе за око 25% у односу на потенцијал који је имала у првој половини јуна. Ефекти суше на шећерној репи били су највидљивији у виду одбацивања листова чак и до 90% са почетком одумирања биљака. На парцелама на којима је примењена пуна агротехника и мере заштите које препоручује наш Истраживачко развојни центар, остварени су изузетни резултати који говоре у прилог томе да имамо технологију и за овакве услове”, рекао је Слободан Кошутић, директор компаније Суноко.
Промо
Кошутић је на Семинару о шећерној репи, који се традиционално крајем године организује за партнере, истакао да је квалитет сировине био незадовољавајући, а наизглед здрав корен шећерне репе имао је висок садржај инвертних шећера. Део сахарозе разложен је у просте шећере, што је утицало на велике губитке у преради. Трула репа, највећим делом у Банату и Срему, условила је значајно другачију организацију вађења, логистике и начина пријема у фабрикама. Било је неопходно прилагодити технолошке процесе у шећеранама нарушеном квалитету шећерне репе, што је генерисало значајно повећање трошкова производње шећера.
„Фокус рада Истраживачко развојног центра био је на решавању проблема гумозног корена шећерне репе и унапређењу заштите листа од церкоспоре. Постављени су огледи у циљу испитивања ефикасности инсектицида и времена примене на сузбијање инсеката које преносе фитоплазму. Реч је о патогену који изазива убрзано увенуће листова које је праћено вењењем корена који губи чрврстину, смекшава и постаје „гумозан“. У тим условима биљка је подложнија нападу других секундарних патогена, што за последицу има труљење корена. Сет мера у борби против вектора фитоплазме, које је Истраживачко развојни центар дефинисао прошле године, дао је натпросечне резултате на парцелама где су примењене, што је допринело одличним приносом корена и у овогодишњим условима”, поручио је Саша Рајачић, директор Истраживачко развојног центра.
Промо
На семинару су предавања одржали еминентни стручњаци у области заштите шећерне репе и минералне исхране. Суноко ће и наредне године наставити са подршком пољопривредним произвођачима, како би обезбедио сигурно и стабилно снабдевање српског тржишта шећером.

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

ПЕВАЧ НИЈЕ БИО НА ОЧЕВОЈ САХРАНИ: "Није ме гризла савест"
ПЕВАЧ Раде Лацковић доживео је трагедију која му је потпуно променила живот.
09. 09. 2025. у 11:31
Коментари (0)