Историјски рекорд сирове кафе на светској берзи: Зашто кафа никад није била скупља и да ли је имамо довољно?
За милијарде људи широм света, кафа је много више од пића – она је свакодневни ритуал, тренутак уживања, енергија за нови дан. Ипак, овај глобално омиљени напитак постаје све скупљи. Цена сирове кафе на светским берзама бележи историјске максимуме, а најновији скокови доносе неизвесност како за произвођаче, тако и за потрошаче.

Pixabay
Кафа је, одмах након нафте, роба којом се највише тргује на светским берзама, а њена цена никада није била виша. У последњих годину дана, цене арабике и робусте скочиле су за више од 100%, достижући историјске максимуме. Овај раст није резултат само тржишних осцилација – иза поскупљења стоји комбинација неповољних климатских услова, геополитичких тензија и поремећаја у ланцима снабдевања. Како ови фактори утичу на произвођаче и потрошаче, и шта можемо очекивати у будућности?
Берзански скокови обарају рекорде
Друга половина 2024. године донела је незапамћен раст цена сирове кафе, па је арабика у крајем прошле године срушила педесетогодишњи рекорд. И ту није био крај – у фебруару ове године скупља је него икада пре! Само у прва два месеца цена са 320 центи по фунти скочила на 420, што представља раст већи од 30% од почетка године. У поређењу са фебруаром прошле године, цена арабике је виша за невероватних 140%, док је робуста на лондонској берзи дуплирала своју вредност.
Како се формира цена кафе?
Према речима Александра Богуновића, секретара Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије (ПКС), цена кафе формира се по следећем принципу: сировина-транспорт-акциза-пдв.
Он потенцира да најпре треба да кренемо од драстично увећане цене сировине и свих узрока који су до тога довели, и последично диктирали цене које видимо на рафовима. Тај тренд се прелио и на 2025. годину: “Скок цена логистике, раст цене кафе на међународним берзама, слабији приноси у земљама у којима се кафа производи услед климатских промена, односно суша и прекомерних падавина, прекинуте трговачке руте изазване ратним дејствима, раст цена радне снаге и мањак радника, раст цене енергената, све су то фактори који су утицали на енормне скокове цене сировине. Погоршана је ионако деликатна равнотежа понуде и потражње. Дуге суше у Вијетнаму, главном произвођачу кафе робуста, нашкодиле су биљкама. Са сушама које утичу на приносе суочава се и Бразил, који је главни извозник кафе арабика са 2/3 светског тржишта. Ови поремећаји су довели до значајног скока цена на берзама како за арабику тако и за робусту“.
Запљуснути таласом велике потражње, бразилски узгајивачи кафе су готово испразнили складишта пола године пре нове бербе. Око 90% залиха је потрошено, а услед великих суша очекује се да ће нови приноси бити смањени за најмање 12%, што ће даље утицати на цену.
„Акциза за сирову кафу скочила је за 4,65 динара и сада износи 112,71 динара по килограму, тако да представља само један од сегмената који утиче на формирање цене. С обзиром на раст цена сирове кафе, домаћи произвођачи су морали да се прилагоде тржишту“, истиче Богуновић.
Како домаћи произвођачи одговарају на тржишне промене?
С обзиром на то да већина сировине долази из увоза, повећање цена на међународном нивоу директно повећава трошкове пословања и у Србији. Домаћи произвођачи су дуго успевали да амортизују трошкове, али је на дуге стазе то постало неодрживо, а да се не угрози квалитет кафе на коју су потрошачи навикли.

Pixabay
Доц. др Вељко М. Мијушковић, са Економског факултета у Београду, потврђује да је важно нагласити да се последице глобалних дешавања у великој мери рефлектују на пословање домаћих произвођача, јер они нису изоловани од ширег економског оквира.
„Како цене кафе на међународним тржиштима континуирано расту, домаћи произвођачи суочавају се са значајним повећањем набавних трошкова. Будући да већина домаће производње зависи од увоза кафе, ови произвођачи су приморани да прилагоде своје цене у складу са растућим трошковима, што директно утиче на цену крајњег производа. Повећање цена сировине, уз додатне трошкове транспорта, обраде и паковања, ствара изазов за профитабилност предузећа. С обзиром на високу конкуренцију на тржишту, произвођачи се суочавају са дилемом како балансирати између одржавања конкурентности и континуитета производње“, истиче Мијушковић.
Шта је са потрошачима?
Док произвођачи траже начин да преброде кризу и одрже квалитет, потрошачима остаје да пажљиво бирају производе и прате квалитет кафе коју пију кроз декларације и поређење цена. Правилник о декларисању јасно прописује да на декларацији треба да буде наглашен проценат сурогата, уколико их има, и то су производи који су углавном јефтинији.

БЕГУНАЦ ИЗ ЗАТВОРА УХВАЋЕН ПОСЛЕ 40 ГОДИНА: Одала га једна информација (ФОТО)
МУШКАРАЦ који је побегао из затвора у Порторику пре скоро 40 година ухапшен је у Флориди, саопштила је полиција округа Ли.
09. 03. 2025. у 16:04

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".
09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

УМРЛА ПЕВАЧИЦИНА МАЈКА: Ко је била Хафа Карић и откуд јој арапско име, ретко у Србији?
ЈАВНОСТ је изненадила вест да је преминула једна од омиљених дама породице Карић, Хафа Карић.
09. 03. 2025. у 17:51
Коментари (0)