ТЕМПЕРАТУРА, БОЛ У МИШИЋИМА И ДИЈАРЕЈА: Мислите да имате корону, а у питању је опасан паразит - познати лекар упозорава
ТРИХИНЕЛОЗА је обољење које се јавља сваке године у Србији, али на срећу је мање заступљено, а најугроженија подручја су уз реку Дунав.

Фото ТД. Миловановић
Обично се јавља крајем и почетком године, након свињокоља, а симптоми који је прате могу чак и лекаре да збуне, јер су веома слични симптомима грипа и короне.
У Заводу за јавно здравље у Суботици кажу да су тринелозом најчешће захваћени Западнобачки и Јужнобачки округ, пре свега Срем. Разлог томе су дивље свиње, које су најчешћи резервоар обољења трихинелоза.
- Не само да се дивље свиње инфицирају пацовом, већ се инфицирају и пацови. Када пацов који је заражен, миграцијом дође на територију општина или округа где бележимо обољење, домаћа свиња, посебно крмача током гравидитета мења навике у исхрану, и може да поједе ситног глодара, тако и пацова – објашњава др Небојша Бохуцки, епидемиолог.
Према његовим речима, домаћини не размишљају о овом обољењу, јер не мешају месо своје свиње са месом дивље свиње, и не помишљају да је и свиња инфицирана трихинелом.
Али, уколико се месо не однесе на преглед код ветрринара, настаје проблем.
- Превенција је веома једноставна. Довољно је да сваки пут, када је свињокољ, део меса, најактивнији део мускулатуре уз дијафрагму, однесу на преглед. Ако нема ларви трихинеле месо је исправно – каже др Бохуцки.
У супротном долази до обољења, а оно није безазлено. Када неко поједе месо у коме су ларве трихинеле, након неколико дана настаје дијареја.

др Небојша Бохуцки/Фото: Принтсцреен
- Ово уопште није специфично, јер је дијареја нешто што током године већина грађана има. И дијареја прође, али након две недеље, ларве продиру у крвоток, а потом у целокупну мускулатуру. У зависности од тога колико је меса поједено клиничка слика варира. Може да буде веома блага, а може да буде тешка и екстремно тешка и да особа заврши у болници. Уколико нема тешку клиничку слику, пацијент се жали на повишену температуру и на болове у мишићима. По правилу, пошто знамо када се ради свињокољ, месо које није обрађено, кобасице, шунка и друго, конзумирамо у јануару и фебруару. То је иначе период када имамо низ капљичних инфекција, грип, а сада и ковид – 19. Обољење је ретко и лекар неће ни помислити на трихинелозу, јер само на основу клиничке слике не можемо да знамо о којем је обљењу реч – објашњава епидемиолог.
Тек ако неко има тешку клиничку слику и заврши у болници, по правилу, на кардиологији, јер пацијент добије срчане аритмије.
- Када се уради шира дијагностика открије се случај трихинелозе и онда епидемиолози раде испитивања, од тога шта и ко је конзумирао месо. Највећи проблем је ако неко производе инфестиране ларвом трихинеле пушта у продају. Ту мислим, пре свега, на приватнике. Други моменат, битан, је да понекад месо дивље свиње неко меша са месом домаће свиње да би имао већу количину производа. Може настати огромно обољење и раније је било и са пар стотина оболелих у Срему. Најважније је да се мисли о свему овоме, обољење је реално и присутно – закључује др Небојша Бохуцки.
(Блиц)
Препоручујемо

У СРБИЈУ СТИЖЕ МИЛИОН ДОЗА ВАКЦИНА: Лончар: "Покушавамо да спасимо што више људи"
27. 12. 2020. у 18:50

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)