ДОКТОРКА ГЊАТОВИЋ УПОЗОРАВА: Можемо да се заразимо и 14 дана након примања друге дозе вакцине - организму треба времена
МАРИЈА Гњатовић, сарадница Института за примену нуклеарне енергије, сматра да је велики број новозаражених директна последица опуштања грађана без обзира на процес вакцинације.
- Важно је да објаснимо људима да имунитет не постоји и до неколико дана после друге дозе. Неко може да се разболи и 14 дана након примања друге дозе. То значи да сте дошли у контакт са вирусом десетак дана раније и није имало шта да вас заштити - каже Гњатовић и додаје да тек месец дана након друге дозе можемо да причамо да ли нека вакцина штити или не.
Одређене реакције након вакцинација су према њеним речима очекиване и то нарочито код Спутњика и Астра Зенеке.
- До сада код нас није било озбиљнијих премедби ни за једну вакцину - каже Гњатовић.
Постојеће вакцине према њеним речима доказано штите и против такозваног британског слоја вируса.
- Вакцина нас штити да се не догоди нека тежа клиничка слика, али савет је да се понашамо као да вакцину нисмо ни примили. Знамо да су вакцине ефикасне, међутим, немамо гарант да особе које су инфициране неће преносити вирус, али ће то свакако бити много мање - каже Гњатовић.
(Курир)
МАСК ШОКИРАО О ЗЕЛЕНСКОМ: Он је шампион свих времена, извео једну од највећих пљачки САД-а
ИЛОН Маск, амерички милијардер и будући шеф комисије за смањење савезне владе у администрацији новоизабраног председника САД Доналда Трампа, назвао је Владимира Зеленског шампионом свих времена за „једну од највећих пљачки“ Сједињених Америчких Држава.
30. 12. 2024. у 15:29
ДРАМА У КОМШИЛУКУ: Откривена непозната летелица, становници упозорени да потраже склоништа
РУМУНСКИ радарски системи открили су синоћ мали летећи објекат, за који се сумња да је дрон, који је ушао у национални ваздушни простор до шест километара у југоисточном округу Тулчеа, саопштило је министарство одбране Румуније.
27. 12. 2024. у 09:23
ИСТИНА О СЛАНИНИ И СВИЊСКОЈ МАСТИ: Стручњаци откривају - шта заиста једемо
ТРАДИЦИОНАЛНЕ намирнице попут свињске масти, сланине и лука заузимају посебно место у кулинарској традицији многих регија, посебно на овим просторима.
31. 12. 2024. у 15:10
Коментари (0)