ОВА СОРТА ШЉИВЕ ЈЕ ДОБРА ЗА ОДЛИЧНУ РАКИЈУ Томислав из околине Врања то најбоље зна, он у 72. и сада орезује стабла на око 5 хектара
Откако је у фебруару отоплило Томислав Здравковић из пољаничког села Дупељево, које се налази у врањском атару, готово не избија из свог воћњака који се простире на око пет хектара. То ради са циљем да што пре приведе крају резидбу воћака и обави такозвано зимско прскање бакарним препаратом. Због недостатка радне снаге на овом подручју труди се да све што може обави сам иако му је на врату 72 година.

Фото: В. Митрић
А када му се посрећи да нађе неког доброг радника који би се прихватио посла каже да готово сваки тражи дневницу већу од 4.000 динара, а приде уз то и три оброка дневно са пићем које такође пада на његов терет. Упркос свему томе, он планира да ових дана приведе крају започету резидбу воћака.
Овај велики посао започео је резидбом старих сорти шљива тргоњке и трстенке које се у његовом крају узгајају у последњих 200 година. Толико су добре за печење ракије да он упркос многим сортама које у овом тренутку има на располагању за садњу стално обнваља свој засад младим садницма ових шљива које проналази поред старих стабала.
Стенлеј: Шљива за све намене
- Њихова млада стабла редовно орезујем у ово доба године. Док то чиним пажљиво распоређујем родне гранчице за ову и наредну годину и уједно чистим све оне које би могле да им засметају у томе - прича Томислав и истиче да на старим стаблима не примењује резидбу, али да их обнавља тако што их чисти од поломљених и осушених грана.
Прва за бербу, почетком августа, на Здравковићевом имању стиже трстенка коју красе сочни црвени слатки плодови, а месец дана касније и тргоњка са киселкастим плодовима. Потом и шљива стенлеј која је такође "закон" за добру ракију.
Јабука тврдача и крушка какичка
Резидбом засада јабуке он ће привести крају овај значајан пољопривредни посао. Највише стабала има под црвеним и златним делишесом која су и ове зиме у доброј кондицији тако да од њих очекује и највише рода. Међу овим сортама има и 50 стабала старе сорте јабуке тврдача са крошњама високим и до 12 метара, од којих, иако их не прска и не орезује, добија квалитетне плодове.
- Имам и крушке зване какичка и демирка старе по сто година. То су зимске крушке које се највише траже у време Божића јер су наши људи навикли да их за тај дан имају на божићној трпези. Крушку демирку на овај празник једу кувану јер је у том стању најлепша. Какичка, иако је тврда, је нешто сочнија и њу једу у свежем стању - каже наш саговорник, истичући да их је за овај празник продавао по цени од 150 динара.
Свега два прскања
Сво воће које произведе на свом имању пласира искључиво на пијацама у околним местима. Маркетима не продаје јер су они превише избирљиви када су плодови јабуке у питању.
- Да би добили плодове какве они траже то захтева негде око 25 прскања током производне сезоне. Овакав начин заштите свео сам на само два прскања и добијам плодове фантастичног ускуса - истиче Томислав и наглашава да воће које не успе да прода редовно претвара у ракију јер му се то више исплати.
Он се ове године нада бољем роду од претходне. Прошле године му је, каже, црна оса у воћњаку покварила планове, а све плодове које је начела су пропали. Више среће је имао са родом кестенова, којих на свом имању има 200 комада.

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)