ЗА КИЛО СУВЕ ШЉИВЕ - ДВА КИЛА МЕСА: Род воћа преполовљен, а откупна цена за прераду иде и до 50 динара
ШЉИВА злата вредна! Откпна цена овог воћа прошле године је износила око 12 динара за килограм, а сада без 40 неће нико ни да преговара. Воћари кажу да ће за ракију она бити више од 40, за сушење око 50, а конзумна ће у откупу ићи и до 60 динара.
Потражња за шљивама је велика и произвођачи не памте овакву годину. Многе шљиве су подбациле, град их је уништио, али и касни мраз.
- За ракију ће шљиве бити најмање, јер ће бити много скупа - рекао нам је Горан Симић из Горњег Црњиљева код Осечине. - Има мало шљива, хладњачари и извозници дижу цену зелене и конзумне шљиве. Робе нема довољно, а сада је већ сигурно да ће цена сушене шљиве у радњи бити од 600 до 800 динара. Не памтим да је толико била, јер ми сада дајемо шљиву без коштице за 350 до 400 динара. Прерађену и осушену. Брану шљиву сада продају за 50 динара, а таква ће бити цена и оне која се користи за сушење. Нисам до сада видео да људи из Блаца долазе код нас, у ваљевски крај, да купују чачанску лепотицу. Ситуација са шљивом сада је као са купином и малином. Мало их има и висока је цена.
Према речима Симића, који има свој воћњак, али и прераду, реално би било да цена шљиве буде сваке године око 30 динара. И 25 динара за килограм би било у реду.
- Није добро што је једне године 12 динара, а следеће 50 - сматра Симић. - Мени као произвођачу одговара, јер имам 100 тона робе, али као прерађивачу - не. Овакав распон цена нама се обије о главу, јер она 10 година буде малтене џаба, а онда једне буде овако висока. За сушење и ракију, она почиње да се тресе и скупља већ од 20. августа. За конзум се сада бере и продаје. Прошле године смо имали довољно шљива за наше потребе, али ове ни приближно неће бити. Плашим се да неће бити ни за мене довољно. Годишње продам око 200 тона, а ове неће бити ни 100.
Воћари кажу да ће бити "чупаво" код откупа и да је и сада велика борба да се дође до плода. Прерађивачи брину највише, јер им треба за ракију и сушење.
- Да би се избегле несташице, једина нада је да ће људи мање куповати сушени плод због цене - говори Симић. - Када буду видели да ће килограм суве шљиве коштати као два килограма меса, очекујемо да ће мање трошити. Сува шљива без коштице ће сигурно бити око 800 динара у продавницама.
НАЈБОЉИ УКУС
СРБИЈА је на неком 32. месту у свету када је реч о производњи суве шљиве. На првом месту је Чиле.
- Нама делује да смо велики произвођачи, али нисмо - каже Симић. - Ипак, имамо најбољи укус суве шљиве на свету. Нарочито ваљевски крај, јер је из Осечине све и кренуло. Овде има више од 40 сушара и пет великих погона. Осечина је једино село у Србији када говоримо о сушарама за шљиву.
Препоручујемо
ЗАХАРОВА БРУТАЛНО ОДГОВОРИЛА АНАЛЕНИ БЕРБОК: Шта је са америчким војним базама у Немачкој?
ЗВАНИЧНА представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одговорила је на изјаву немачке шефице дипломатије Аналене Бербок о руским базама у Сирији, подсетивши је на америчке војне базе у Немачкој.
03. 01. 2025. у 19:49
БИЋЕ ПУНО СНЕГА, ЧАК И У БЕОГРАДУ: Метеоролог дао прогнозу за празнике, па открио какво ће бити лето и све изненадио
ГОСТ јутарњег програма "Новости" био је метеоролог Иван Ристић који је говорио о томе какво нас време очекује после празника, али и током лета и целе године.
03. 01. 2025. у 20:35
КАКО ДАНАС ИЗГЛЕДА ТИТОВ СИН: У пензију отишао као хрватски дипломата, живи ван очију јавности, а ћерка је његово највеће богатство (ФОТО)
АЛЕКСАНДАР Мишо Броз, син Јосипа Броза Тита, након завршетка своје успешне дипломатске каријере провео је последњих десет година углавном далеко од очију јавности.
02. 01. 2025. у 17:07
Коментари (0)