КАКВО МЕСО ЈЕДЕМО У СРБИЈИ? Шта све има у пљескавицама и ћевапима
НА српском тржишту, што у продавницама, што у објектима брзе хране, често се у ћевапима и пљескавицама уместо чистог меса налазе и хрскавица, лој, брашно, соја, лед и вода.
Према важећим правилницима, пљескавице би требало да садрже млевено месо и со, без додатака, истиче Тамара Бошковић из Управе за ветерину.
"Пљескавица увек има животињско месо и друге делове животиње, ништа друго. Осим можда соје. Често су произвођачи склони додацима, али они нису небезбедни. Само не доприносе квалитету који ми очекујемо и плаћамо", каже за Прву телевизију Бошковићева.
Она додаје да је било пријава грађана који су се жалили на страна тела, паразите и непријатан мирис мирис меса, иако је то, како каже, редак случај.
Иако инспектора који контролишу квалитет меса нема довољно, Бошковићева каже да се ради процена ризика, па се контролишу ризични субјекти, док велики ланци имају своје системе самоконтроле.
Најбитнији критеријуми за разликовање меса које садржи препоручену количину масноће и оног које садржи сојино или кромпирово брашно, јесу структура, боја, па тек онда мирис.
-Месо би требало да буде зрнасто. Ако личи на паштету значи да је самлевено и има брашна. Добро месо би требало да буде црвене боје, светлије месо има додатке, каже кувар Милан Стојановић, али истиче да и боја може да завара јер се месо "фарба".
Основни параметри за квалитет меса су протеински и аминокиселински састав меса, каже проф Др Витомир Видовић са Пољопривредног факултета у Новом Саду.
Он тврди да замрзнута меса мењају своју микробиолошку вредност и негативно утичу на здравље људи.
Објашњавајући како да препознамо које месо је одмрзнуто па стављено у продају, Видовић каже да таква меса брзо оксидирају.
-Замрзнута меса мењају микробиолошки састав и вредност. Ако се одмрзну могу да остану дан у извозима, али брзо морају да се шаљу у прераду. Од тога настају саламе, виршле, кобасице, пљескавице, итд, каже Видовић, а преноси Б92.
rs.sputniknews.com
Препоручујемо
ОВАКО ВАРАЈУ КУПЦЕ: Прикривањем, заменом, разблаживањем састојака произвођачи хране стичу већу зараду
29. 10. 2021. у 00:32 >> 00:36
ОДЕ МЕРКЕЛОВА, ЦЕНЕ "ПОЛУДЕЛЕ": Највећи пораст цена у последње три деценије у Немачкој
16. 10. 2021. у 23:13
ПАРАДОКС У СРБИЈИ: Производимо довољно хране, а плаћамо као да ништа немамо
16. 10. 2021. у 17:22
МАСК ШОКИРАО О ЗЕЛЕНСКОМ: Он је шампион свих времена, извео једну од највећих пљачки САД-а
ИЛОН Маск, амерички милијардер и будући шеф комисије за смањење савезне владе у администрацији новоизабраног председника САД Доналда Трампа, назвао је Владимира Зеленског шампионом свих времена за „једну од највећих пљачки“ Сједињених Америчких Држава.
30. 12. 2024. у 15:29
ДРАМА У КОМШИЛУКУ: Откривена непозната летелица, становници упозорени да потраже склоништа
РУМУНСКИ радарски системи открили су синоћ мали летећи објекат, за који се сумња да је дрон, који је ушао у национални ваздушни простор до шест километара у југоисточном округу Тулчеа, саопштило је министарство одбране Румуније.
27. 12. 2024. у 09:23
ИСТИНА О СЛАНИНИ И СВИЊСКОЈ МАСТИ: Стручњаци откривају - шта заиста једемо
ТРАДИЦИОНАЛНЕ намирнице попут свињске масти, сланине и лука заузимају посебно место у кулинарској традицији многих регија, посебно на овим просторима.
31. 12. 2024. у 15:10
Коментари (5)