ЗАБРАЊЕН ОПАСАН АДИТИВ ИЗ ТЕСТА: Када ће Србија да избаци из употребе титанијум-диоксид
ЕВРОПСКА комисија је забранила употребу опасног адитива, титанијум-диоксида, у храни.

Фото Shutterstock
Он се под ознаком Е171 користи у бројним намирницима, попут тестенина, супа, сосева, жвакаћих гума, сладоледа, млечних и кондиторских производа, пецива. Француска га је прва забранила, још 2020. године.
Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) закључила је да титанијум-диоксид не може сматрати безбедним као адитив за храну, јер се генотоксичност након његове конзумације не може искључити, а то може довести до канцерогених ефеката. ЕК је забрану усвојила средином јануара, а на тржишту Европске уније ступа на снагу кроз пола године. За сада није познато када ће и наша земља да се усклади са овом одлуком.
Младен Алфировић, из Националне организације потрошача Србије, истиче да би и наша држава требало у што хитнијем року да следи овај европски пример.
- Подржавамо овакве одлуке које се тичу здравља потрошача и апеловаћемо на надлежне органе да примене исту меру - каже Алфировић.
- Тај адитив се користи у великом броју производа које грађани свакодневно конзумирају, а постоје истраживања која потврђују његов штетан утицај. Зато би Србија морала да следи ову одлуку ЕУ.
Препоручујемо

БАЦЕ 4.400 ШЛЕПЕРА: Хрвати не воде ралуна - у смећу заврши 268.000 тона хране годишње
04. 01. 2022. у 20:16

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)