ЕВРОПСКО МЕСО ГУРА ПОСКУПЉЕЊЕ? Како ће на наше тржиште утицати скок свињетине у ЕУ
ЦЕНА свињетине је у Европи скочила око 30 до 40 одсто, а стручњаци сматрају да и у нашој земљи треба очекивати благо поскупљење меса. И прасићи за тов из увоза скупљи су за 45 процената у односу на прошлу годину. У Србији је до сада због афричке куге свиња еутаназирано 31.400 животиња, што је 1,25 одсто од око два и по милиона, колико их укупно имамо. Агроекономиста Жарко Галетин оцењује да је ситуација компликована и на европском и на нашем тржишту, али да су разлози за то различити.

Фото С. Мишљеновић
- Код нас је проблем са афричком кугом свиња и надамо се да сада јењава и да ће да се сузбије - наводи за "Новости" Галетин. - У односу на укупан број, еутаназиран је веома мали проценат свиња. То је имало већи психолошки ефекат него стварни, али узнемирило је јавност и тржиште.
С друге стране, како додаје, ЕУ води такву политику, њихова зелена агенда предвиђа смањивање сточног фонда због утицаја на животну средину. Он наводи да су осим тога, поскупели инпути који су повећали трошкове производње, што је довело до раста цене свињетине у Европи.
- Србија увози око 10 до 15 одсто свињског меса, јер смо 10 процената у дефициту да задовољимо домаћу потрошњу, пре свега када су прерађевине у питању - указује Галетин. - С обзиром да у Европи расту цене, то ће доћи и до нас. Имајући у виду све те ефекте на домаћем и европском тржишту, може се очекивати да и У Србији поскупи свињетина.
Он истиче да не очекује двоцифрени раст цена, али сматра да и мали проценат повећања може да утиче да се српски потрошач са свињетине окрене другим врстама јефтинијег меса, попут пилећег. Према речима Бојана Станића из Привредне коморе Србије, увоз живих свиња је на истом нивоу као прошле године, али су скупље за 45 одсто. Он оцењује да ће свињетина, чија је цена у Европи већ порасла, и код нас поскупети. Тај раст ће, како додаје, погурати нагоре и цене других врста меса, јер ће се користити као замена за свињско.
- Они који се баве продајом свињетине свакако ће имати у виду економску моћ становништва - наводи Станић. - Цене ће ићи нагоре, али у разумном нивоу, с обзиром на то да континуирани пад куповне моћи грађана последњих шест месеци.
Сличног је мишљења и Галетин, који истиче да се мора имати у виду потрошачки потенцијал наших грађана.
- Не могу цене унедоглед да расту - наводи Галетин. - Мора да се нађе ниво који српски потрошач може да поднесе.
У 10 општина одјављена зараза
НИЈЕ могуће да се месо свиња оболелих од афричке куге нађе у месарама и ресторанима, јер ниједна животиња не може доспети у кланицу, а да претходно није контролисана. Ово су јуче поручили из Министарства пољопривреде, наводећи да је зараза до сада проглашена у 45 јединица локалне самоуправе, у 10 је већ одјављена, док ће у осам то бити урађено у наредних пет дана. Паралелно се, како указују, појављују нова жаришта и сада се нарочито прати ситуација у појасу уз реке Саву и Дрину. Стање на терену се стално мења, па се после заустављања нелегалног транспорта, сада као нужно показало деловање еколошке инспекције, како би се заштитила животна средина, јер се угинуле свиње бацају у реке и закопавају у земљу.

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!
УПРКОС томе што им нису били доступни миксери и разни састојци који нас данас чекају на сваком кораку, у прошлости су се људи довијали и успевали да припреме сласне десерте који се памте и данас.
03. 06. 2025. у 13:25
Коментари (0)