СУША ОБОРИЛА И РОД И ЦЕНУ: Ових дана завршена сезона брања и откупа печурака, резултатима нису задовољни ни берачи ни откупљивачи
СЕЗОНА брања печурака, као и откупа завршена је без веће зараде како за бераче, тако и за откупљиваче, посебно у западном делу Србије.

Фото: ГласСрпске
Мањак кишног периода утицало је на овогодишњи род печурака у шумама у околини Чачка, нарочито у ивањичком крају, на Јавору и Голији, па убране количине вргања и лисичарке нису донеле богзна какве добити.
Један од чачанских откупљивача шумских плодова Зоран Петровић казао нам је да на почетку сезоне било одређених количина ове две врсте гљива, али што је време пролазило, печурака је било све мање, а квалитет све лошији. У почетку се лисичарка, рецимо, откупљивала и за 1.500 динара, док је при крају сезоне цена била 300 динара по килограму - рекао нам је Петровић.
- Нешто боља ситуација је била у источној Србији, мада ни тамо не "цветају руже".
Откупљивачи истичу да су у срећна времена од овог посла лепо могли да живе, јер све што се откупило одмах се и продавало и то је ишло за извоз. Данас, веле, нема ко печурке да бере, јер је сеоско становништво, углавном, старијег доба. Некада се, додају, ишло у бербу организовано, са више људи, а сада се свело на појединце, који у берби печурака виде додатно начин зараде. Чачак је био центар откупа печурака у Србији, па и шире, у ондашњој Југославији. То је трајало и касније, када су у граду на Морави радиле словеначке фирме, које су вршиле откуп - објаснио нам је Петровић.
У то доба откупљивачи су чак и плаћали дневнице берачима, а поред тога су им плаћали и за сваки килограм убраних гљива.
Тартуфи
ПОСЕБАН вид бербе печурака примењује се код тартуфа, по којима је наша земља позната. Килограм ових гљива откупљује се од 1.200 до 1.500 евра. Међутим, ову цену зна да диктира и род тартуфа у Италији и Француској, као и сама потражња у овим земљама, где се највише тартуфи и извозе. Тартуфи се у Србији највише беру на Фрушкој гори, на Космају, Руднику и Опленцу, у Делиблатској пешчари, у Обедској бари, појединим деловима у Срему и Мачви. Поједини берачи су се од тартуфа буквално обогатили, јер по сезони могу да зараде и по неколико десетина хиљада евра.
Милија Станић (77) који живи на обронцима Голије испричао нам је да се од брања могло лепо живети.
- Нас десеторо кренемо раном зором у шуму. До вечери наберемо скоро пола тоне печурака. То су, брале, биле паре. Одмах до шуме су нас чекали откупљивачи, исплата на лицу места. Словенци су потом нашу печурку извозили, највише за Италију. Данас више нико неће у шуму, ја понекад одем, али стисле године, па се тешко кретати - казао нам је Милија.
Подаци Привредне коморе Србије говоре да се извоз печурака у претходним годинама мери са око 25 милиона евра. Највеће интересовање влада за сушене гљиве, потом смрзнуте, па на крају свежи вргањ и лисичарку. Највише се извози у земље ЕУ, а потом и у Русију.

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

РЕЦЕПТ ИМА 3 МИЛИОНА ПРЕГЛЕДА: Ову питу од јабука из 1894. године некада су сматрали најбољим слаткишем на свету!
УПРКОС томе што им нису били доступни миксери и разни састојци који нас данас чекају на сваком кораку, у прошлости су се људи довијали и успевали да припреме сласне десерте који се памте и данас.
03. 06. 2025. у 13:25
Коментари (0)