ПРАВО ВРЕМЕ ЗА РЕЗИДБУ: Воћари из чачанског краја имају пуне руке посла, а предстоји и ђубрење

Владимир Илић

22. 01. 2025. у 06:15

РЕЗИДБА воћа тренутно је главна активност у чачанском крају, а директор Института за воћарство у граду на Морави др Дарко Јевремовић каже да је најважније орезивање прилагодити свакој врсти, сорти и подлози.

ПРАВО ВРЕМЕ ЗА РЕЗИДБУ: Воћари из чачанског краја имају пуне руке посла, а предстоји и ђубрење

FOTO: Privatna arhiva

- Редовна и правилна резидба воћа кључ за добар принос и квалитетне плодове, али и за дуговечна и здрава стабла. Иначе, овај посао може се обављати по било којој темеператури, а она до три степена испод нуле сматра се апсолутно идеалном. Чак и орезивање на знатно нижим температурама не смета воћу - објашњава др Јевремовић.

Додаје и да воћари не би требало да стрепе од снега, јер неће бити било каквих проблема...

- Ове године, резидба је започела нешто раније, чак и крајем новембра, односно почетком децембра. Пред воћарима је, иначе, још много посла. Током овог месеца, важно је да обаве ђубрење основним средствима, на основу анализе која је претходно урађена. Истовремено, младе засаде и воћке које су тек посађене треба заштитити противградним мрежама, а стабла мрежицама које су најбоља заштита од дивљачи - закључује др Дарко Јевремовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

СКАНДАЛ: Студенти блокадери траже да се пусте терористи