ПРАСИЋИ ПРОДАТИ И ПРЕ ПРАЗНИКА: Уочи Ускрса већа тражња понегде гура цене живе ваге

Е.В.Н.

08. 04. 2025. у 07:00

ПОТРАЖЊА за прасићима и јагњићима уочи празника из дана у дан расте. На неким сточним пијацама већ је све распродато унапред, па је због слабије понуде у тим крајевима килограм живе ваге поскупео.

ПРАСИЋИ ПРОДАТИ И ПРЕ ПРАЗНИКА: Уочи Ускрса већа тражња понегде гура цене живе ваге

Фото: П. Милошевић

Зато су и цене широм Србије шаренолике. Прасад се продаје од 330 до 500 динара за килограм, а јагњад од 500 до 700 динара. Иако потрошачи прижељкују што јефтиније месо, ове цене су углавном слабе за сточаре. Тренутно живи прасићи и јагњићи коштају слично или су, чак, јефтинији него у време Божића, па се узгајивачи надају да ће пред Васкрс цена бити виша. Код меса са ражња, како сада ствари стоје, не би требало да буде значајнијих ценовних промена.

У многим печењарама кажу да ће до поскупљења доћи само ако скочи цена живе ваге. Тренутно се килограм прасетине широм Србије продаје од 1.990 до 3.000, а јагњетине од 2.800 до 3.800 динара.

У неколико места Јужнобачког округа, у близини Новог Сада, прасад и јагњад се све више траже, а понуда на тржишту се полако смањује.

- У Ченеју су тако ових дана прасићи продавани за 400, 450 и 500 динара по килограму живе мере, што је слична или мало нижа цена у односу на ону која је била око Нове године и Божића - каже произвођач Горан Милетић. - Ту је већ сад распродато готово све што је било у понуди. Ја сам све прасиће које сам имао на располагању распродао унапред, по цени од 400 динара за килограм. Колеге у селу сад траже 450 па и 500 динара, јер се понуда смањује, а потражња убрзано расте.

И у Каћу се прасе може набавити за 450 динара. Уколико купац жели да га испече у једној од тамошњих печењара, на то ће додати још 4.000 динара по комаду за уређење, преглед на трихинозу и печење.

Фото А.рхива Новости

Јагањци у том насељу могу да се купе по цени од 600 динара за килограм живе ваге што је за 100 динара јефтиније него пре око три месеца. Прасића на продају још има и у Будисави, а цена је, према речима Чабе Силија, од 350 до 450 динара за килограм, а то је десетак до 20 процената јефтиније него уочи претходних великих празника.

Слична је ситуација и у Моравичком округу. Тренутно се прасад на сточним пијацама продаје од 350 до 400, док је јагњад 550 динара по килограму живе ваге. Узгајивачи се, међутим, надају да ће цена скочити за још неки динар пред сам Васкрс. У граду, где на сваком ћошку постоји печењара, Чачани седам дана пред светац резервишу готово печење за васкршње празнике. Цена прасетине иде од 2.000 до 2.300, док за јагњетину треба издвојити и од 2.800 до 3.000 динара по килограму.

С друге стране, људи у селу су у својим торовима и оборима већ одавно оставили јагње или прасе за Васкршњу гозбу. Они, или сами пеку бравчад у својим пекарама или плаћају услужно печење.Највећа је потражња за мањим бравчадима, од око 30 килограма. Значајно је јефтиније купити живо прасе или јагње, и платити услужно печење, које кошта око 150 динара по килограму, него купити печење у печењарама. Прасад и јагњад набављају се код локалних сточара, а таквих добављача је у Чачку и околини око 200.

У Нишу и Панчеву скупље

НА пијацама живе стоке цена прасади од 16 до 25 килограма забележила је раст у Нишу и на подручју Јужнобанатског округа, где се претходних дана продавала за 350 динара по килограму, а у заплањском крају за 400 динара, а очекују и поскупљење уочи Васкрса. У Панчеву су прасићи претежно коштали 450 динара. Откупна цена у Јужнобачком региону била је углавном 320, а у Мачванском округу 330 динара. У граду на Нишави и јагњад је била скупља, јер је понуда била слаба, а тражња уочи предстојећих празника већа, па је килограм био 600 динара, а у средњебанатском округу је цена пала на 520 динара. У заплањском крају је жива мера јагњади нешто виша, креће се око 600 до 700 динара.

У Београд месо са ражња стиже углавном из Чачка, па су и цене сличне, прасетина кошта од 2.000 до 2.500, а јагњетина од 2.800 до 3.000 динара. Килограм прасећег печења у Нишу тренутно је око 1.990 динара, а јагњећег око 2.800 динара. Нешто је нижа цена свињског бута печеног без кости, што спада у једну врсту печења и оно је 1.400 динара. У односу на прошлу годину, прасетина је чак и повољнија и неће бити поскупљења за предстојеће празнике.

- Иста је количина коју грађани поручују и за Васкрс, славе, обично се поручује килограм-два - наводе наши саговорници. - Цена ће остати иста уколико остане и цена свежих прасића.

Килограм живих прасића у Ваљеву кошта од 350 до 400, а јагњади од 500 до 520 динара. Прасетина с ражња продаје се углавном од 2.500 до 3.000 динара, a јагњетина од 3.300 до 3.800 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу

ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу

ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће свим земљама, укључујући и Србију, уведене царине бити суспендоване, осим за Кину, којој је тарифе увећао на 125 одсто.

09. 04. 2025. у 20:44

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)

КАКО преносе локални медији, претпоставља се да су две особе заробљене након што се срушило градилиште Шин Ансан, у Иљик-донгу, Гванмјон-си, близу јужнокорејске престонице.

11. 04. 2025. у 10:00 >> 10:12

Коментари (0)

ЈЕДИНО ОН ПОДСЕЋА НА КОБИЈА БРАЈАНТА: Некадашњи кошаркаш Лејкерса искрено о Луки Дончићу