КОБАСИЦА ПО "СТУДЕНТСКИ": Факултет ветеринарске медицине има радионицу у којој се прерађује месо
ЧАЈНА, печеница, српска кобасица, виршле, део су асортимана производа којима на декларацији пише да су произведени у радионици за прераду меса на Факултету ветеринарске медицине у Београду.

Фото М. Анђела
Оно што их разликује од осталих прерађевина је да су направљене од правог меса и по традиционалним рецептима, без додатака. На свим производима раде студенти, мада комерцијалне продаје нема. Ипак, прерађевине ће се служити гостима Факултета у одређеним приликама.
Према речима др Бранка Сувајџића, асистента на Катедри за хигијену и технологију намирница анималног порекла, у експерименталној радионици укуса, како је зову, производе се сухомеснати и ферментисани производи од меса.
- У радионици ће се правити чајна кобасица, печеница, виршле, српска кобасица, крањска - наводи професор Сувајџић. - Разликују се зато што су квалитетнији, јер се праве од меса прве категорије. За сухомеснате производе и ферментисане кобасице, користимо традицоналне технологије производње. Од додатака се користи само кухињска со и разни зачини.

Фото М. Анђела
Будући доктори ветеринарске медицине у радионици имају праксу од две недеље, која је изузетно битна током школовања.
- Осим производње, студенти раде сензорску, микробиолошку и хемијску анализу производа које направимо у нашој радионици - објашњава др Сувајџић.
- То њима значи много. Осим у радионци, део праксе обављају и у индустрији.
Меснати специјалитети из радионице Факултета ветеринарске медицине, неће бити у слободној продаји. Прилику да пробају ђаконије направљене по рецептима наших бака, већ у септембру имаће гости ове високошколске установе на свечаности поводом обележавања Дана факултета. У плану је да се направи радионица за прераду млека, где би се правили ферментисани производи од млека, као и сиреви. То би требало да заживи следеће године. На катедри за биологију, Факултет има свој пчелињак, где се прави мед. Студенти, током студија, уз учење о болестима и лечењу пчела, пролазе кроз цео поступак производње меда.
КРАЋЕ СТУДИЈЕ
НОВА школска година почеће са новим наставним програмом са краћим студијама и више практичне наставе. Суштина је образовања стручњака спремних да из амфитеатра иду одмах у ординацију или на фарму. Уместо шест, за бруцоше који ове године уписују факултет, студије ће трајати пет и по година. Већ од прве године, будући ветеринари ће ићи у лабораторије и клинике, што до сада није био случај. У трећој почиње озбиљан практични рад, који је раније био "резервисан" за четврту годину.

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)