ЗРНА СОЈЕ ВАН ЗЕМЉЕ: Шта је у ствари показала ферментација у свемиру
ЈАПАНСКА кухиња не би имала идентитет без мисоа, али астронаути који желе да конзумирају јело од ферментисаних зрна соје у свемиру можда ће морати да се навикну на другачији укус.
Фото НАСА
У експерименту на Међународној свемирској станици (МСС), произведена је паста мисо, која се сматра првом намирницом смишљено ферментисаном ван Земље – подухват који би могао бацити светло на потенцијал за живот у свемиру и повећати број кулинарских опција за астронауте, пише Си-Ен-Ен.
Свемирски мисо је имао сличан умами укус као мисо направљен на Земљи. Међутим, истраживачи кажу да постоји кључна разлика – пикантнији печенији и орашастији укус.
КЉУЧНА РАЗЛИКА
Научници Меги Кобленц из Масачусетског института за технолохију и Џошуа Еванс са Техничког универзитета Данске послали су малу количину куваних сојиних зрна на МСС у марту 2020, где је остављена да ферментира 30 дана пре него што је враћена на Земљу као мисо.
Мисо је држан у посуди са сензорима који су пратили температуру, релативну влажност, притисак и радијацију. У оквиру експеримента, још две количине су ферментисане на Земљи ради поређења – једна у Кембриџу у Масачусетсу и друга у Копенхагену.
Нисмо знали шта да очекујемо – ферментација није раније рађена у свемиру, каже Еванс. Свемирски мисо је био тамнији и згужванији, што има смисла пошто је путовао много више од земаљских верзија.
Неки услови у свемиру, нарочито микрогравитација и повећано зрачење, можда су утицали на начин раста и метаболисања микроба и тако на одвијање ферментације.
Спајајући микробиологију, хемију укуса, сензорну науку и шире друштвене и културне обзире, студија омогућава нове правце истраживања како се живот мења кад путује у нове средине као што је свемир.
Осим тога, ово истраживање би могло унапредити благостање и учинак астронаута и увести нове облике кулинарског израза, проширујући и диверсификујући кулинарску и културну заступљеност на растућем пољу истраживања свемира.
Мисо, сланкаста ферментисана паста од зрна соје, представља основу многих супа, сосева и маринада. Сваки регион у Јапану има свој специјални рецепт.
Традиционално се прави од натопљених сојиних зрна, воде, соли и гљивице коџи, и обично је потребно око шест месеци да развије свој посебан умами укус, с тим да је израженији што је ферментација дужа.
ШТА У СТВАРИ ПОКАЗУЈЕ ФЕРМЕНТАЦИЈА
Многе ферментисане намирнице садрже пробиотике, живе микроорганизме који заједно са постојећим корисним бактеријама у цревном микробиому могу да помогну у регулисању дигестивног система.
Додатне анализе су неопходне ради процене нутритивне вредности, укључујући макромолекуларни састав и биоактивне супстанце у свемирском мисоу.
Ферментација мисоа на МСС истиче потенцијал за живот у свемиру показујући како микробна заједница може да се развија, каже Кобленц.
Научници дуго експериментишу са растом и бербом намирница у свемиру, укључујући разне врсте зелене салате и ротквице. Године 2021, чак је одржана тако забава на МСС да би се прославила берба првих чили папричица у свемиру.
Једна јапанска компанија такође прави специјални саке ферментисан у свемиру. „Асахишузо“, компанија која производи саке „Дасаи“, платила је Јапанској свемирској агенцији (ЈАXА) приступ експерименталном модулу „Кибо“, делу МСС. Компанија развија и опрему за свемирско ферментисање, која би требало да буде лансирана касније ове године.
(sputnikportal.rs)
БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели
Препоручујемо
ШТА ПОВЕЗУЈЕ ПЧЕЛЕ И ПРОДУЖЕТАК ЉУДСКОГ ВЕКА: У пројекат уложено 940 милиона евра
07. 04. 2025. у 23:33
ПОРАЖАВАЈУЋЕ НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Шта је пронађено на најдубљој тачки Средоземног мора
06. 04. 2025. у 23:00
ПОГЛЕДАЈТЕ - Кина завршила изградњу највишег моста на свету (видео)
07. 04. 2025. у 01:45
СУКОБ НАМ ЈЕ ПРЕД ВРАТИМА Руте упозорава: Ми смо следећа мета Русије
РУСИЈА би могла да буде спремна да употреби војну силу против НАТО-а у наредних пет година, сматра генерални секретар НАТО-а Марк Руте.
11. 12. 2025. у 15:46 >> 16:40
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне
СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.
11. 12. 2025. у 16:22
"СТИГЛИ СРПСКИ ХУЛИГАНИ!" Аустријска полиција плаши грађане по улицама Граца због навијача Звезде
Штурм Грац и Црвена звезда играју утакмицу у Лиги Европе, а пред тај меч аустријска полиција је урадила нешто несвакидашње.
11. 12. 2025. у 16:15
Коментари (0)