ЗРНА СОЈЕ ВАН ЗЕМЉЕ: Шта је у ствари показала ферментација у свемиру

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

08. 04. 2025. у 00:00

ЈАПАНСКА кухиња не би имала идентитет без мисоа, али астронаути који желе да конзумирају јело од ферментисаних зрна соје у свемиру можда ће морати да се навикну на другачији укус.

ЗРНА СОЈЕ ВАН ЗЕМЉЕ: Шта је у ствари показала ферментација у свемиру

Фото НАСА

У експерименту на Међународној свемирској станици (МСС), произведена је паста мисо, која се сматра првом намирницом смишљено ферментисаном ван Земље – подухват који би могао бацити светло на потенцијал за живот у свемиру и повећати број кулинарских опција за астронауте, пише Си-Ен-Ен.

Свемирски мисо је имао сличан умами укус као мисо направљен на Земљи. Међутим, истраживачи кажу да постоји кључна разлика – пикантнији печенији и орашастији укус.

КЉУЧНА РАЗЛИКА

Научници Меги Кобленц из Масачусетског института за технолохију и Џошуа Еванс са Техничког универзитета Данске послали су малу количину куваних сојиних зрна на МСС у марту 2020, где је остављена да ферментира 30 дана пре него што је враћена на Земљу као мисо.

Мисо је држан у посуди са сензорима који су пратили температуру, релативну влажност, притисак и радијацију. У оквиру експеримента, још две количине су ферментисане на Земљи ради поређења – једна у Кембриџу у Масачусетсу и друга у Копенхагену.

Нисмо знали шта да очекујемо – ферментација није раније рађена у свемиру, каже Еванс. Свемирски мисо је био тамнији и згужванији, што има смисла пошто је путовао много више од земаљских верзија.

Неки услови у свемиру, нарочито микрогравитација и повећано зрачење, можда су утицали на начин раста и метаболисања микроба и тако на одвијање ферментације.

Спајајући микробиологију, хемију укуса, сензорну науку и шире друштвене и културне обзире, студија омогућава нове правце истраживања како се живот мења кад путује у нове средине као што је свемир.

Осим тога, ово истраживање би могло унапредити благостање и учинак астронаута и увести нове облике кулинарског израза, проширујући и диверсификујући кулинарску и културну заступљеност на растућем пољу истраживања свемира.

Мисо, сланкаста ферментисана паста од зрна соје, представља основу многих супа, сосева и маринада. Сваки регион у Јапану има свој специјални рецепт.

Традиционално се прави од натопљених сојиних зрна, воде, соли и гљивице коџи, и обично је потребно око шест месеци да развије свој посебан умами укус, с тим да је израженији што је ферментација дужа.

ШТА У СТВАРИ ПОКАЗУЈЕ ФЕРМЕНТАЦИЈА

Многе ферментисане намирнице садрже пробиотике, живе микроорганизме који заједно са постојећим корисним бактеријама у цревном микробиому могу да помогну у регулисању дигестивног система.

Додатне анализе су неопходне ради процене нутритивне вредности, укључујући макромолекуларни састав и биоактивне супстанце у свемирском мисоу.

Ферментација мисоа на МСС истиче потенцијал за живот у свемиру показујући како микробна заједница може да се развија, каже Кобленц.

Научници дуго експериментишу са растом и бербом намирница у свемиру, укључујући разне врсте зелене салате и ротквице. Године 2021, чак је одржана тако забава на МСС да би се прославила берба првих чили папричица у свемиру.

Једна јапанска компанија такође прави специјални саке ферментисан у свемиру. „Асахишузо“, компанија која производи саке „Дасаи“, платила је Јапанској свемирској агенцији (ЈАXА) приступ експерименталном модулу „Кибо“, делу МСС. Компанија развија и опрему за свемирско ферментисање, која би требало да буде лансирана касније ове године.

(sputnikportal.rs)

БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта

ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.

02. 04. 2025. у 10:16

Коментари (0)

ТАЈ ПРИТИСАК МЕ УБИЈА: Алкараз забринуо навијаче