ЈЕДНАКО ЈАКА КАФА С МАЊЕ ЗРНА: Наука каже да може, ево и како

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

09. 04. 2025. у 23:11

КАДА би вам неко рекао да можете конзумирати мању количину кафе сваки дан, али и даље пити тај "чаробни" напитак исте јачине, да ли бисте то урадили? Наука каже да је то могуће, а техника уопште није компликована.

ЈЕДНАКО ЈАКА КАФА С МАЊЕ ЗРНА: Наука каже да може, ево и како

Фото: Промо

С порастом температура и нестабилним условима раста који угрожавају жетву кафе, научници траже начине да повећају ефикасност њеног кувања. Нова студија објављена у часопису "Физика флуида" открива да мала подешавања у техници сипања могу смањити количину употребљених зрна кафе до 10 процената, без жртвовања укуса.

Арнолд Матхијссен и колеге са Универзитета у Пенсилванији у САД испитали су како проток воде утиче на екстракцију кафепреко које се та вода прелива.

Идеја овог истраживања је заправо била да видимо да ли можемо да помогнемо да се нешто уради смањењем потребне количине кафе у зрну, уз одржавање исте количине екстракције, тако да добијете исту јачину кафе, објашњава Матхијсен за "Њу сајентист".

"МАГИЧНИХ" 50 ЦЕНТИМЕТАРА

Тим је открио да сипање воде полако повећава екстракцију повећавајући време контакта између воде и млевених зрна кафе. С друге стране, преспоро сипање има супротан ефекат, узрокујући да се талог кафе слегне, а екстракција опада.

Да би се то спречило, Матхијссен предлаже сипање млевене кафе са веће висине.

-Ако подигнете висину лонца са топлом водом, у основи можете добити више енергије за извлачење из гравитације, каже он. Повећана кинетичка енергија подстиче бољу циркулацију и помаже екстракцију кафе.

Експерименти су показали оптималне резултате на висинама до 50 центиметара. Више од тога доводи до опструкције тока и представља опасност од опекотина.

-Будите разумни. Прво, покушајте да будете спори. Затим подигните лонац са кључалом водом и идите што спорије можете, али не дозволите да вода престане, каже Матхијсен.

Ако се пажљиво користи, овај метод одржава укус и јачину уз смањење потрошње кафе за пет до 10 процената, са потенцијалом да уштеди потрошњу кафе за више од 1,3 милијарде евра годишње широм света.

(sputnikportal.rs)

БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПОКОРИО КНЕЖЕВИНУ: Прескочио Зверева за 2. место на АТП листи