НИЈЕ СВЕ ЗА ФРИЖИДЕР: Овим намирницама собна температура више прија
ВЕЋИНА нас без размишљања складишти храну у фрижидеру, јер не верујемо да то може имати негативан ефекат - верујемо да се сигурно неће покварити, да ће бити свежа и спремна за јело.

Фото: Профимедиа
Међутим, хладноћа у неким случајевима може да упропасти укус, текстуру и све што одређену храну чини примамљивом, па је због тога је добро знати којим намирницама место ипак није у фрижидеру.
Логично је сматрати да било која храна може да иде у фрижидер, али ово правило ипак не важи за неколико намирница које увек остављамо да се хладе, а не би требало. Да не бисте изгубили укус и текстуру, следећу храну немојте држати на хладном:
ПАРАДАЈЗ
Хлађењем парадајза му одузимате оно што га чини посебним, јер на температурама испод 13 степени Целзијуса се његово сазревање зауставља, па постаје воденаст и скоро сасвим безукусан. Ако желите да задржите његову природну слаткоћу и арому, чувајте га на собној температури, са петељком окренутом надоле, тако да сазри до краја.
КРОМПИР
Чување кромпира у фрижидеру му мења укус, јер хладноћа претвара његов скроб у шећер. Да кромпири не би били исувише слатки, сместите их на хладно, суво место, као што је кухињска остава.
ЦРНИ ЛУК
Како се влага ствара, слојеви белог лука омекшавају, па креће труљење, јер их хладноћа пребрзо "пробуди". За само неколико дана почињу да губе онај оштар, укусни шмек. Пошто црни лук "воли" хладна, сува места и температуре око 13 степени Целзијуса, много дуже ће трајати у тамној остави него у влажној фиоци фрижидера.
ХЛЕБ
Хлеб у фрижидеру никако неће дуже бити свеж, већ ће само брже да се стврдне и постане безукусан. Процес ретроградације скроба, то јест старења скроба, се убрзава на хладноћи, па хлеб очврсне. Уместо тога, чувајте векне у кутији за хлеб на собној температури.
МЕД
Када држите мед у фрижидеру, он се "побуни" - глукоза се одваја и онај глатки млаз претвара се у зрнасту кашу. Испод 10 степени Целзијуса мед губи своју свиленкасту текстуру. Зато га треба држати добро затвореног у хладном и сувом окружењу, а занимљиво је да су древни Египћани складиштили мед у гробницама на овај начин, тако да је он и после 3.000 година још увек употребљив.
БОСИЉАК
Овај зачин потиче из тропских крајева, тако да хладноћа није за њега - лако добија флеке и брзо вене у фрижидеру. Тако се губи његова текстура, али и освежавајућ укус.
АВОКАДО
Незрели авокадо у фрижидеру ће потпуно престати да сазрева и никад нећете добити његову путерасту, мекану текстуру и слаткоћу. Ако га пребрзо ставите на хладно, он остаје тврд и без укуса. Најбоље је оставити га на кухињској површини да омекша, па га тек он да ставити у фрижидер, али само на кратко време.
БАНАНЕ
Банане преко ноћи добију смеђе флеке, а оне не само да ружно изгледају, већ су симптоми стреса. Испод 14 степени Целзијуса, хладноћа оштећује ћелије њене коре, што доводи до промена боје и неравномерног сазревања.
МАСЛИНОВО УЉЕ
Када је на температури испод 7 степени Цезијуса, маслоново уље се згрушава, у њему се праве мутне грудвице, попут воска, па се кваре укус и начин сипања. Ово уље треба држати у хладној, тамној остави.
ДИЊА
Хлађење диње или лубенице пре сечења смањује количину антиоксиданаса попут бета-каротена и убија њихову природну слаткоћу. Према препорукама, собна температура чува и укус и нутритивне вредности, а тек када се једном исече, онда их запакујте и ставите у фрижидер.
ЧОКОЛАДА
Чување чоколаде у фрижидеру је навика многих, поготово ако воле да им је чоколада хладна и тврда, али ова врста складиштења има своју цену. Промене температуре узрокују беличасте пруге које изгледају као прашина на њеној површини. Иако су безопасне, оне нарушавају текстуру, а хладноћа такође умањује арому какаа. Најбоље је чоколаду чувати на хладном и сувом месту ако желите да остане глатка и укусна.
КРАСТАВЦИ
Краставци у фрижидеру делују као добра идеја - док не почну да се претварају у воденасту и кашасту намирницу за само два дана. Пошто су пуни влаге и осетљиви на хладноћу, не могу опстати на температурама испод 10 степени Целзијуса. Њима највише прија температура између 10 и 13 степени Целзијуса, далеко од воћа које емитује гас етилен, попут банана, који може довести до убрзаног труљења.
ПЛАВИ ПАТЛИЏАН
Када се ова намриница чува на температурама испод 10 степени Целзијуса, долази до такозваног оштећења од хладноће. Симптоми се могу појавити већ после 3 до 6 дана - споља ће изгледати савршено, али изнутра ће почети да трули и поприми браонкасту боју.
БРЕСКВЕ
Незреле брескве у фрижидеру добију брашнасту текстуру, уместо да постану мекане и слатке. Хладноћа ремети производњу етилена, гаса који омекшава плод. Најбоље је оставити их да сазревају на собној температури, а када омекшају, кратко хлађење је у реду.
АНАНАС
Ананас је специфичан - не сазрева након бербе, али може постати слађи. На собној температури природни шећери се лагано концентришу, што побољшава његов укус. Ако га прерано ставите у фрижидер, ензимска активност се успорава и укус постаје благ. Боље је да цео ананас стоји на кухињској површини, па да се убаци у фрижидер након што сазри.
ТИКВЕ
На кори тикве се скупља влага, кора омекшава, па постаје савршена површина за стварање буђи. С друге стране, када се правилно чувају, могу трајати од 8 до 12 недеља на сувом месту, на температури од 10 до 13 степени Целзијуса.
КИВИ
Пустите киви прво да се омекша на собној температури, па га охладите ако морате. У супротном, спречавате га да потпуно сазри. Пре него што омекша, киви не треба излагати хладноћи - гас етилен му је потребан да сазри, а фрижидер тај процес зауставља, па се тада добија тврд и кисео плод.
ЈАБУКЕ
Јабуке емитују етилен и настављају да сазревају на собној температури. Фрижидер тај процес успорава, али их и исушује, па се кора се скупља и хрскавост нестаје.
(rt.rs)
БОНУС ВИДЕО - ПОНУДА НА САЈМУ АУТОМОБИЛА: Погледајте како изгледају нови модели
Препоручујемо

ЈЕДЕТЕ ИХ ЦЕО ЖИВОТ, АЛИ НИСТЕ ЗНАЛИ ОВО: Беле тачкице на јагодама нису семе
09. 04. 2025. у 14:26

ЗРНА СОЈЕ ВАН ЗЕМЉЕ: Шта је у ствари показала ферментација у свемиру
08. 04. 2025. у 00:00

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)