КАКО ДА УШТЕДИТЕ ПРИЛИКОМ КУПОВИНЕ МЕСА: Детаљни савети стручњака како да одаберете најбољи комад

Јована Шведић

23. 05. 2025. у 08:01

ПРОЦЕНЕ показују да домаћинства у Великој Британији годишње баце 10 одсто говедине, свињетине и живинског меса које купе.

КАКО ДА УШТЕДИТЕ ПРИЛИКОМ КУПОВИНЕ МЕСА: Детаљни савети стручњака како да одаберете најбољи комад

Foto: Shutterstock

То је око 250.000 тона, па је планирање куповине кључно како би се избегло бацање и остварила уштеда.

НХС препоручује да се унос црвеног меса - попут говедине, јагњетине, овчетине, свињетине, телетине, дивљачи или козјег меса - ограничи на 70 г (куваног или печеног) дневно, односно највише 500 г недељно.На пример, припремљени доручак са два парчета сланине и две кобасице садржи око 130 г меса, док порција печења за недељни ручак има око 90 г, наводи се.

 Порција пилетине износи око 90 г печеног меса (120 г сировог), према Британском дијететском удружењу (БДА).

Куповина код локалног месара значи да не морате узимати унапред упаковане порције које вам можда не требају - можете купити тачно онолико млевеног меса колико вам је потребно, уместо целог паковања од 500 г.

Месо би требало да потиче из земље у којој живите

Џејми Оливер каже да постоји неколико знакова по којима можете препознати доброг месара. Месо треба да буде свеже изложено, без крви "у којој плива". Месар треба да зна порекло меса, расе животиња и стандарде узгоја.

Месо би требало да потиче из земље у којој живите, по могућству из локалног подручја. Добар месар би требало да вам млевено месо самеље на лицу места — тако знате тачно шта сте добили и у количини коју желите.

Један од показатеља квалитета меса је да питате какве кобасице продаје, каже Оливер. Оне би требало да су прављене у претходна 24 сата, са високим садржајем меса и у природним цревима.

Еленор О’Брајен, извршна директорка удружења Натионал Црафт Бутцхерс, додаје: „За оне који желе да доносе свесне одлуке и у погледу заштите животиња и екологије, ваш локални месар би требало да вам пружи све информације о пореклу и начину узгоја меса.“

Месар треба да зна које је месо најсвежије.

Савети за куповину у супермаркетима

Ако купујете у супермаркетима, важно је пратити неколико правила, каже кувар Факундо Родулфо, Аргентинац и коаутор нове куварске књиге Танго:

Бирајте месо светлих и свежих боја, чврсте текстуре и пријатног мириса.

Црвено месо треба да буде тамноцрвено, живина светлија, али чврста.

 Избегавајте месо које изгледа сиво, бледо или има непријатан мирис — то су значи да је стајало предуго.

Ако купујете онлине, Родулфо препоручује да читате рецензије и бирате поуздане продавце.

Купујте веће количине

Куповина већих количина меса — па чак и целе животиње — ради уштеде постаје све чешћа, али многи немају замрзивач да га складиште.

Ипак, иста логика важи и у мањој мери.

На пример, куповина целог пилета и његово дељење код куће може бити јефтиније од куповине појединачних делова. При том добијате и кости за чорбу и више меса.

- Распарчавање меса код куће није толико тешко како звучи - каже Родулфо и додаје да "оштар нож и мало времена је све што вам треба".

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТАЗЕ КОСМЕТА - ЂАКОВИЦА: Ко срцем мрзи тај је у затвору, ми смо на слободи... (ВИДЕО)

"СТАЗЕ КОСМЕТА" - ЂАКОВИЦА: "Ко срцем мрзи тај је у затвору, ми смо на слободи..." (ВИДЕО)

ЕКИПА "Новости" боравила је на Косову и Метохији крајем јануара ове године, где смо забележили ексклузиван документарни материјал. Серијал "Стазе Космета" обухвата седам епизода, које доносе упечатљиве људске приче из Ђаковице, Штрпца, планинских села Брезовице и Шар планине, Велике Хоче, Ораховца, Призрена и села у близини Косовске Митровице.

22. 05. 2025. у 19:00

Коментари (0)

БРУКА! Погледајте како су Американци срамно покрали Николу Јокића!