ШТА ДА РАДИМО СА БУЂАВОМ ХРАНОМ: Јести или бацити

Предраг Стојковић
Предраг Стојковић

05. 11. 2025. у 22:22

НА храни су вам се појавиле плесни: Да ли то значи да само треба да одсечете део који је захватила буђ или можда ипак треба да баците целу намирницу, да не бисте ризиковали? С друге стране, неке бактерије су корисне за нас, па како онда да знамо шта је заиста покварено, а шта не?

ШТА ДА РАДИМО СА БУЂАВОМ ХРАНОМ: Јести или бацити

Фото Shutterstock

Срећом, постоји неколико начина да препознамо "добре" и "лоше" микроорганизме на храни и одлучимо да ли ћемо је појести.

Ароматични плави сир, хрскави кисели краставац и здрав кефир имају нешто заједничко - сва ова храна настаје захваљујући микроорганизмима. Исто тако, микроорганизми могу у року од неколико дана претворити хлеб или поврће у опасан извор бактерија и токсина. Док неке бактерије доприносе здрављу - синтетишу витамине или штите крвне судове - друге могу изазвати тровање или оштетити јетру и бубреге.

Разлика између ферментације (која је корисна за здравље) и кварења веома је јасна: Ферментација је контролисан процес који обогаћује храну бактеријама које користе људском организму - примери су јогурт, кефир и кисело млеко, који садрже лакто и бифидобактерије. Ове бактерије производе масне киселине кратког ланца и витамине Б групе, што директно подржава здравље црева и крвних судова, као и дуговечност. Пошто не можемо сами да их произведемо, морамо да их добијемо из спољашњих извора.

С друге стране, кварење је неконтролисана колонизација хране коју "нападну" штетни микроорганизми. Конзумирање буђаве хране може довести до благе нелагодности или озбиљног тровања, зависно од врсте токсина. Најчешће намирнице које могу да се покваре су хлеб, воће, млечни производи, месо и конзервисани производи.

КАДА ЈЕ БОЉЕ БАЦИТИ ХРАНУ

Када се појаве мрље на хлебу и када поприми буђав мирис, цео се мора одмах бацити, јер резање само зараженог дела не елиминише токсине. Код воћа, микроскопске хифе које узрокују плесни продиру дубоко у плод, па је најбоље да баците цео комад.

Сиреви имају два аспекта: Код меког сира било каква буђ је знак да га треба одмах одбацити. Код тврдих сирева, као што су чедар и пармезан, захваћено подручје се може одрезати, али са додатним размаком од 3 до 5 центиметара. Труднице и старији треба да избегавају меке, непастеризоване сиреве због ризика од листерије, која може изазвати озбиљне инфекције.

Месо је посебно осетљиво на бактерије као што су Ешерихија коли, салмонела и клостридија, које производе топлотно стабилне токсине. Лепљива површина, промена боје и труо мирис су сигурни знаци кварења, али неке бактерије могу бити без мириса, па је безбедније пратити рок трајања.

Неке кобасице и шунке могу бити прекривене белом плесни која је намерно додата и безбедна је за јело. Она побољшава укус, штити од патогена и спречава исушивање производа. С друге стране, зелене, црне или мутне мрље и непријатан мирис указују на ризик, па их тада треба одмах бацити.

Један од најопаснијих токсина је ботулинум, који може бити присутан у конзервираној храни, оштећеним вакуум паковањима и одређеним кромпирима. Он је изузетно токсичан и смртоносан у веома малим дозама, а лечење је од кључног значаја за преживљавање. Токсин ботулинум је невидљив и не мења укус, мирис или боју хране, па заражене конзерве, тегле или паковања треба пратити по знацима као што су надутост, деформације, пена или мехурићи. Ако приметите било коју од ових промена, храну треба одмах да баците, чак и ако не мирише покварено, преноси "Комсомољска правда".

На крају, превенција је једини сигуран начин да се избегне контакт са плеснима. Пратите ниво влажности у просторијама за чување хране, избегавајте дуготрајно складиштење у пластичним кесама и оставите простор између намирница. Конзерве и кромпир редовно прегледајте и пазите на знакове надутости или непријатан мирис. На крају, кување или сушење заражене хране такође не гарантује безбедност, јер микотоксини остају стабилни на топлоту, тако да будите пажљиви и немојте ризиковати.

(рт.рс)

БОНУС ВИДЕО - ШАМПИОНИ У ФОКУСУ: Анђела Вуковић - Радозналост је њена супермоћ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО Захарова упутила мистериозну поруку Западу

"ПА ХАЈДЕ ДА ПРОДУЖИМО ЗАДОВОЉСТВО" Захарова упутила мистериозну поруку Западу

ПОРТПАРОЛКА руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да су западне земље забринуте због тога каква би још нова испитивања оружја Русија могла да спроведе након демонстрације ракете "Буревестник".

01. 11. 2025. у 19:52

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

Коментари (0)

МОЈ ЕМОТИВНИ ЂОЛЕ Сашка Веселинов ухватила мужа док плаче