ЦРНИ ХЛЕБ: Здрав и преукусан, а једноставан за припрему
Диван хлеб који може направити сваки почетник у кулинарству.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Kuhinja Valentina Mašković
Састојци:
- црно пшенично брашно Т- 1100 400 г
- со 1 кашичица
- шећер 1 кашичица
- уље 40 мл
- вода 300 мл
- свежи квасац 1/2 коцкице (20г)
Припрема:
У топлој води, са додатком кашичице шећера, размрвити квасац и оставити га да се активира. У ванглицу ставити брашно, додати со и промешати. Убацити уље и припремљени квасац. Кашиком добро сјединити састојке. Ванглицу прекрити провидном фолијом (или већом пластичном кесом) и оставити да тесто нарасте. Нарасло тесто поново кашиком "премесити" у ванглици и оставити да још једанпут нарасте.
За то време припремити посуду са поклопцем у којој ће се хлеб пећи. Ја сам користила земљану посуду, коју сам добро премазала маслацем. Ако користите неку другу посуду ставите на дно пек папир, а странице премажите маслацем.
Када је тесто и други пут нарасло истрести га влажном руком на добро побрашњену подлогу. Тесто само благо обликовати у лопту (не притискајући много да би тесто остало шупљикаво) и пребацити га у посуду за печење. Поклопити посуду и оставити да тесто нарасте.
Када је тесто нарасло ставити земљану посуду у хладну рерну и укључити је на 200 степени. Пећи хлеб 40 минута, склонити поклопац и пећи још 12 минута (у рерни са вентилатором). Печени хлеб пребацити на већу кухињску крпу, умотати га и оставити да се прохлади.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)