МИРИС И УКУС ДЕТИЊСТВА И ЈЕСЕНИ: Компот од дуња - Баш оваквог су га правиле наше баке

Татјана Марковић

28. 10. 2024. у 14:30

КОМПОТ од дуња се прави врло једноставно. Проверен је десерт за зиму, који се одувек радо једе и подсећа на детињство.

МИРИС И УКУС ДЕТИЊСТВА И ЈЕСЕНИ: Компот од дуња - Баш оваквог су га правиле наше баке

Фото Shutterstock

Састојци:

12 дуња

40 г лимунтуса
4 лимуна,
шећер по жељи
2 л воде

Рецепт за компот од дуња:

За компот од дуња у шерпу сипајте воду и убаците лимунтус, као и лимун исецкан на колутове. Дуње исперите и ољуштите кору, па их потопите у раствор који сте направили, да не потамне.

Исеците их на мање кришке или коцкице и распоредите у стерилисане стаклене тегле. Преко дуња послажите колутове лимуна, па убаците у сваку порцију по 5 кашика шећера и прелијте припремљеном водом са лимунтусом преко њих, до врха тегли.

Добро затворите тегле. У велику шерпу сипајте воду и послажите тегле тако да се не додирују, одвојите их крпама и крчајте 20 минута на јакој ватри. Након тога их скините са ватре и оставите да се охладе.

Следећег дана их извадите из шерпе и спремите на тамно и хладно место.

(ствар укуса)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРОЦУРИО ПОВЕРЉИВИ ДОКУМЕНТ ИЗ ПЕНТАГОНА: Европа нек се брани сама у случају руског напада, друга држава је главна претња

ПРОЦУРИО ПОВЕРЉИВИ ДОКУМЕНТ ИЗ ПЕНТАГОНА: Европа нек се брани сама у случају руског напада, друга држава је главна претња

СУПРОСТАВЉАЊЕ руској агресији, некада једна од кључних тачака Националне одбрамбене стратегије из 2022. године током администрације Џозефа Бајдена, три године касније више није међу најважнијим приоритетима Сједињених Америчких Држава.

01. 04. 2025. у 12:17

Коментари (0)

ЈЕДВА ЧЕКАМ ДА УЂЕМ У РИНГ: Сара Ћирковић започела припреме за меч за светску професионалну титулу