ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа

Јована Васић

11. 02. 2025. у 07:00

Таин се прави од мешавине ражаног и белог брашна у односу 70 према 30 одсто. .

ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа

Foto: Shutterstock

Сваком српском војнику дневно је следовала једна векна таина, тешка 800 грама. Хлеб је био дуготрајан, није се кварио и српски војник је уз њега најчешће јео сир и друге млечне прерађевине, поврће, суво воће. Таин је векна хлеба која је српском војнику помогла да буде спреман за велике битке и изазове у ослободилачким ратовима почетком прошлог века.

Састојци:

  • 3 чаше брашна (70% ражаног, 30% белог)
  • 2 кафене кашичице ситне соли
  • четвртина кафене кашичице сувог квасца
  • једна и по чаша воде

Припрема:

Помешајте брашно, со и квасац, па додајте воду до класичне густине за хлеб. Смеса мора да стоји 12 сати.

Након тога, поново премесите тесто и оставите га да стоји још 10 до 12 сати (или дуже), све док се на површини теста не појаве мехурићи ваздуха.

На површини посутој брашном, тесто најпре преклопите као писмо, затим га преврните и прекријте пластичном фолијом. Оставите да одстоји још два сата.

Посуда у којој печете таин мора бити поклопљена и претходно загрејана.

Пеците до пола сата на 250 степени, поклопљено.

Након тога скините поклопац и пеците још двадесетак минута.

Таин је готов када се на њему ухвати тамна кора. Ако се током хлађења чује пуцкетање корице, то је знак да је таин испао како треба.

(Still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКАНЦИ ОТВОРИЛИ КИНЕСКИ БАЛОН КОЈИ СУ ОБОРИЛИ: Остали шокирани оним што се налази у њему - Могли су нас шпијунирати!

АМЕРИКАНЦИ ОТВОРИЛИ КИНЕСКИ БАЛОН КОЈИ СУ ОБОРИЛИ: Остали шокирани оним што се налази у њему - "Могли су нас шпијунирати!"

КИНЕСКИ шпијунски балон који је 2023. године прелетео Сједињене Државе био је опремљен америчком технологијом која је могла омогућити шпијунирање Американаца, према изворима који су директно упознати са техничком анализом коју је спровела америчка војска.

11. 02. 2025. у 13:30

Коментари (0)

ОВО КОШАРКА НЕ ПАМТИ: Завио орлове у црно на Мундобаскету, а сада урадио нешто што никада није виђено! (ВИДЕО)