ДОМАЋА ШТРУДЛА СА МАКОМ И ВИШЊАМА: Спој укуса који се памти

Јована Васић

02. 03. 2025. у 12:00

Мекано тесто, богат надев од мака и освежавајуће вишње чине савршен спој укуса. Иако делује као да захтева много труда, уз овај рецепт направићете савршену штрудлу без превише компликација. Припремите омиљени чај или кафу и уживајте у залогају праве домаће магије.

ДОМАЋА ШТРУДЛА СА МАКОМ И ВИШЊАМА: Спој укуса који се памти

Foto: Printskrin/index recepti

Састојци:

За тесто:

  • 500 г брашна
  • 1 кесица сувог квасца (7 г) или 20 г свежег квасца
  • 250 мл топлог млека
  • 80 г шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 1 јаје
  • 80 г маслаца (отопљеног)
  • Прстохват соли

За надев:

  • 250 г млевеног мака
  • 150 мл млека
  • 100 г шећера
  • 1 кесица ванилин шећера
  • 1 кашичица рендане лимунове корице
  • 200 г вишања (свеже или из компота, добро оцеђене)

За премазивање:

  • 1 жуманце
  • 1 кашика млека

Припрема:

У топлом млеку растопите квасац са кашичицом шећера и оставите да запени (око 10 минута). У већу чинију просејте брашно, додајте шећер, ванилин шећер и прстохват соли. У брашно додајте јаје, отопљени маслац и надошли квасац, па умесите глатко, еластично тесто. По потреби додајте још мало брашна ако се лепи. Покријте тесто и оставите га да нарасте око сат времена, док не удвостручи запремину.
У шерпи загрејте млеко, додајте шећер и ванилин шећер, па убаците млевени мак. Кувајте уз мешање док се надев не згусне, затим додајте рендану лимунову корицу и промешајте. Оставите да се охлади.
Надошло тесто премесите и развијте на побрашњеној површини у правоугаоник дебљине око 0,5 цм. Равномерно премажите надевом од мака, па преко распоредите вишње. Увијте штрудлу пажљиво, тако да крајеви остану затворени како надев не би исцурио.
Ставите штрудлу на плех обложен папиром за печење. Покријте крпом и оставите још 20 минута да одмори. Премажите је жуманцетом помешаним са млеком за сјајну корицу. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 35–40 минута, док не порумени.
Оставите штрудлу да се мало прохлади, затим је поспите прах шећером и сеците на кришке.

(glossy)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СВАКЕ године, упркос молбама и апелима, велики број људи пали стрљику и на тај начин долази до пожара у којима страдају туђи усеви, али нажалост и животи невиних бића.

27. 06. 2025. у 16:50

Коментари (0)

Тржишта уздрмана, али ова жаба остаје зелена: Wалл Стреет Пепе (WЕПЕ) скаче 84%