СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈЕЛА ОД КОПРИВЕ: Савршено здрави оброци

Јована Васић

08. 03. 2025. у 09:00

Ово су све добробити коприве: Јача зубе и кости, одлична је за минерализацију у добу раста, трудницама и дојиљама.

СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈЕЛА ОД КОПРИВЕ: Савршено здрави оброци

Foto: Shutterstock

Обезбеђује дневни унос калцијума у свакодневној исхрани. Богата је магнезијумом па спречава тегобе церебралне, васкуларне, мускуларно-тетаничне и висцералне природе. Коприва осигурава потребне количине цинка чији недостатак доводи до поремећаја.

Доручак од коприве

Састојци:

  • Двадесетак врхова младе коприве (може и више, ако имате); 
  • 1 главица црног лука,
  • 1 кашика масти,
  • 5 комада јаја, 
  • мало млека,
  • мало кајмака

Припрема:

Коприве обарите у врелој води (највише 5 мин да кључају у води).

У тигању на масти пропржите црни лук ситно исецкан, па му додајте обарене коприве.

Све динстајте највише 5 минута па прелијте умућеним јајима у која сте додали мало млека и мало кајмака.

Све посолите и послужите за доручак.

Јунећа капама од коприве

Састојци:

  • 1 кашика масти,
  • 1 главица црног лука,
  • 3 чена белог лука,
  • 300г коприве,
  • 200 грама спанаћа,
  • 500 грама јунетине исечене на коцкице,
  • мало соли,
  • мало брашна,
  • мало бибера

Припрема:

Коцкице јунетине уваљајте у брашно па их препржите на масти. Када ухвате корицу покупите их на тањир. У масти у којој се пржила јунетина породинстајте бели и црни лук па му додајте обарену коприву и свеж спанаћ. Све динстајте док зелениш потпуно омекша. Додајте мало воде (само да огрезне поврће) и коцкице јунетине. Све посолите и пустите да се крчка око сат времена.

Послужите топло уз кашику киселог млека.

Проја са копривом

Састојци:

  • 3 јаја,
  • 100 г павлаке,
  • 1 кашика кајмака,
  • 1 кашика масти или маслаца,
  • 500 грама младе коприве,
  • 100 ситног сира, мало јогурта,
  • 100 грама белог брашна,
  • 1 прашак за пециво,
  • мало соли и 400 г пројаног брашна.

Припрема:

Коприву обарити па у обарену и процеђену коприву додати јаја, сир, павлаку, кајмак, маслац, јогурт и умутити.

Додати со и брашно, прашак за пециво и пројано брашно. Све сјединити и пећи у рерни на 220 степени око пола сата.

Фото: Схуттерстоцк

(trpeza)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација Да смрадови оду добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".

09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

СВИ МЕ ПИТАЈУ КАКО СЕ ЗОВАМ САЊА И НОСИМ ХИЏАБ Никад не каже да је променила веру, иако је рођена у православној породици

"СВИ МЕ ПИТАЈУ КАКО СЕ ЗОВАМ САЊА И НОСИМ ХИЏАБ" Никад не каже да је променила веру, иако је рођена у православној породици

САЊА Домуз Садиковић са поносом носи хиџаб, сматрајући га својом испуњеном обавезом. Ислам је, како каже, прихватила јер се у њему пронашла, не сматрајући да је променила веру, већ да је тек тада стекла своју прву истинску духовну припадност.

09. 03. 2025. у 10:41

Коментари (0)

ФОКУС МИ ЈЕ НА ИГРИ, НЕ НА ПРВОМ МЕСТУ: Алкараз искрен после победе