СПЕЦИЈАЛИТЕТ ИЗ ВРАЊА: Рецепт за традиционалну "тарану"
ГОТОВО у сваком домаћинству у врањском крају традиционално се припрема домаћа тестенина "тарана", која је саставни део зимнице готово у свакој породици.

Фото: Ј.С.
Тестенина се припрема по породичним рецептима који се преносе са колена на колено.
Домаћице месе танко тесто “као папир” које се реже и суши на сунцу. Основни рецепт за тесто је једноставан, брашно јаја и млеко или кисела вода.
Ипак, у Врању се често у шали парафразираТолстој, па се каже да је “Свака срећна породица личи једна на другу, а свака врањска породица прави тарану на свој начин”.
Једна варијанта је тесто од белог брашна које се замеси цеђем уз додатак јаја. Цеђ се добија када се помешају вода и пепео, а све то се стави да прокључа и потом процеди. Фото: Ј.С.
Некима се не свиђа мирис цеђи, па је замесе млеком, а има и оних који сматрају да је тесто боље ако се замеси киселом водом.
- Тесто се подели на лоптице и онда се танко развуче кора. Затим се коре секу и остављају да се суше на сунцу. Ја имам дашчице на којима се тесто суши, а када је суво оно падне на чисту тканину и то је све. У зависности од јачине сунца траје сушење теста – објашњава домаћица Рада Младеновић из Врања како припрема тарану.
Фото: Ј.С.
Млађа домаћица Данијела Стојановић, недавно је објаснила је у својој објави на друштвеним мрежама колико је тарана део традиције и како је чињеница да свака домаћица има неки тајни састојак који јој је оставила у аманет бака или мајка. За њу нема добре таране ако сукаљка (оклагија) не заигра.
Укус куване тестенине се не разликује пуно од оне која се може купити у продавницама, ипак гурмани примећују разлику, те тарана важи за гастрономски специјалитет овог краја. Тарана се спрема “чорбасто” или као “ђувеч”. Може се засладити млеком или од ње спремити права италијанска паста.
За домаћице које нису веште са оклагијом или немају услова за традиционалну припрему таране, ова тестенина се може купити и на врањској пијаци.
Препоручујемо

СТАРИНСКЕ КОКОС КИФЛИЦЕ ГОТОВЕ ЗА ПОЛА САТА: По рецепту наших бака
29. 01. 2023. у 10:23

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца
27. 01. 2023. у 18:41

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (1)