НАЈБОЉИ РЕЦЕПТ ЗА ПИТУ СА ЛУКОМ: Супер једноставна, а невероватно укусна
Ако више немате идеја шта да припремате за доручак или вечеру, доносимо вам један сјајан рецепт.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- Брашно 200 г
- Хладни путер 100 г
- 1 јаје
- Хладна вода 1-2 кашике
- Со прстохват
Фил:
- Црни лук 3 велике главице
- Маслиново уље 2 кашике
- Павлака за кување 200 мл
- Јаја 3
- Рендани сир (по избору) 100 г
- Со и бибер по укусу
- Мускатни орах по жељи
Припрема:
У великој посуди помешајте брашно и со. Додајте хладан путер и прстима га утрљајте у брашно док не добијете смесу налик на мрвице. Додајте јаје и хладну воду, и брзо замесите тесто док не постане глатко. Обликујте тесто у куглу, умотајте га у пластичну фолију и оставите у фрижидеру да одмара најмање 30 минута. Загрејте рерну на 180 °С. Развуците тесто на побрашњеној површини и ставите га у калуп за киш. Избоцкајте дно виљушком и пеците тесто 10 минута, док не постане благо златно.
У тигању загрејте маслиново уље на средњој ватри. Додајте исечени лук и пржите га полако, мешајући повремено, док не постане карамелизован и златно смеђи (око 20-30 минута). Оставите да се мало охлади. У великој посуди умутите јаја, павлаку за кување, рендани сир, со, бибер и мускатни орашчић. Додајте карамелизовани лук у смесу са јајима и павлаком, и добро промешајте.
Сипајте фил преко претходно печеног теста. Пеците питу у загрејаној рерни 30-35 минута, или док фил не постане чврст и златносмеђ. Оставите питу да се мало охлади пре него што је исечете и послужите.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

СЛАТКА ПИТА СА ПИРИНЧЕМ: Савршена комбинација којој нећете моћи да одолите
30. 10. 2024. у 09:00

ПИТА СА МЕСОМ: Залогаји који се памте у комбинацији без грешке
02. 10. 2024. у 11:00

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"КОМПЛИТЛИ ФРИ ОФ ЧАРЏ": Да ли сте чули како Путин прича енглески? (ВИДЕО)
РУСКИ председник Владимир Путин имао је у фебруару телефонски разговор с америчким председником Доналдом Трампом о окончању рата у Украјини, а иако тада није саопштено којим су језиком причала двојица државника вероватно се свако користио својим матерњим и ослонио на преводиоце.
17. 04. 2025. у 15:25
Коментари (0)