ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше

Јована Васић

23. 12. 2024. у 07:00

Погачице са чварцима су укусно, слано, хрскаво пециво, које посебно прија зими, уз јогурт или омиљени топли напитак. Одличан су избор за доручак, ужину или вечеру.

ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше

Foto: Jutjub/Printskrin

Састојци:

  • брашно 1 кг
  • 4 јајета
  • со 1 кашика
  • уље око 1 дл
  • млеко 0,7 л
  • шећер 1 кашичица
  • квасац 50 г
  • млака вода по потреби
  • тропа од чварака 300 г
  • ситни чварци 300 г

Припрема:

У млако млеко додати шећер и промешати, па измрвити квасац и оставити да надође.

У просејано брашно додати со и измешати (да со не дође у директан додир са квасцем), направити удубљење у брашну, разбити јаја, па сипати уље и млеко са надошлим квасцем. Замесити глатко, меко тесто, по потреби додати млаке воде при замесивању, покрити крпом и оставити да нарасте до удвостручења волумена. Када је тесто нарасло, изручити га, без премесивања, на побрашњену радну површину и растањити оклагијом што тање. Целу површину теста обилно премазати тропом од чварака. Преко тропа обилно посути ситне чварке и благо притиснути да се чварци залепе за троп, како не би спадали при преношењу теста. Уколико троп или чварци нису слани, посолити по укусу. Надевено тесто исећи на 8 истоветних делова. На један део теста стављати други, на други трећи, укупно 7 комада, сваки са премазаном површином окренутом нагоре.

Последњи, осми комад теста пажљиво преврнути са премазаном површином надоле.

Наслагано тесто прекрити крпом и оставити да нарасте око 20 минута. Када је тесто нарасло, растањити га оклагијом, пазећи да се слојеви не поремете, а истовремено водећи рачуна да се добије правилан облик теста, квадратни или правоугаони. Оштрим ножем исећи тесто на квадрате жељене величине (8x8 цм). Погачице слагати у овлаш подмазан плех са врло малим размаком.

Сваку погачицу одозго премазати са мало тропа и горњу површину мало нарецкати ножем.

Прекрити плех и оставити да погачице нарастају око 20 минута. Пећи у загрејаној рерни на 180 °C око 15-20 минута, зависно од дебљине погачица, да лепо порумене.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

Када је кеш/рефинансирајући кредит најбоља опција за вас и какве опције нуде банке у Србији?