ДА СУТРА БУДУ НА ТРПЕЗИ: Василице са медом - Слатко пециво које се традиционално прави за Мали Божић

Јована Васић

13. 01. 2025. у 07:00

Василице су слатко пециво који се код нас служи на Мали Божић.

ДА СУТРА БУДУ НА ТРПЕЗИ: Василице са медом - Слатко пециво које се традиционално прави за Мали Божић

Foto: Shutterstock

Меси се мекано тесто, а када се василице испеку преливају се медом, а ми предлажемо да поспете и шећером. Василице могу бити и слане и слатке, а многе домаћице их припремају као и божићну чесницу према старом рецепту за домаћи хлеб.

Састојци:

  • 800 г брашна
  • 200 г масти
  • 1 коцка квасца
  • 1 кашичица соли
  • 1 кашичица шећера
  • 300 мл воде
  • 2 кашичице меда

Припрема:

У млаку воду додајте измрвљени квасац и шећер и промешајте да се сви састојци лепо сједине. Оставите да се квасац активира неких 10 минута. У другој посуди сједините брашно, со и маст, па додајте активирани квасац и умесите глатко тесто. Поделите тесто на 8-10 једнаких делова и обликујте лоптице. Покријте крпом и оставите да одстоји још 20 минута.

Узмите једну лоптицу теста и танко развуците, па исеците траке. Остале лоптице мало спљоштите рукама, како бисте добили облике лепиња, па ставите траку од теста преко. Тепсију премажите уљем и поспите брашном, па ређајте василице. Покријте и оставите да нарасту још 10 минута.

Пеците у загрејаној рерни на 200 °C око 20 минута. Послужите василице преливене медом.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)

РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).

09. 01. 2025. у 20:45

Коментари (0)

ХАОС НА АРСЕНАЛ - МАНЧЕСТЕР ЈУНАЈТЕД: Туча фудбалера, гађање судије копачком, ударање главом, одбрањен пенал - нема чега није било! (ВИДЕО)