ДА СУТРА БУДУ НА ТРПЕЗИ: Василице са медом - Слатко пециво које се традиционално прави за Мали Божић
Василице су слатко пециво који се код нас служи на Мали Божић.

Foto: Shutterstock
Меси се мекано тесто, а када се василице испеку преливају се медом, а ми предлажемо да поспете и шећером. Василице могу бити и слане и слатке, а многе домаћице их припремају као и божићну чесницу према старом рецепту за домаћи хлеб.
Састојци:
- 800 г брашна
- 200 г масти
- 1 коцка квасца
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 300 мл воде
- 2 кашичице меда
Припрема:
У млаку воду додајте измрвљени квасац и шећер и промешајте да се сви састојци лепо сједине. Оставите да се квасац активира неких 10 минута. У другој посуди сједините брашно, со и маст, па додајте активирани квасац и умесите глатко тесто. Поделите тесто на 8-10 једнаких делова и обликујте лоптице. Покријте крпом и оставите да одстоји још 20 минута.
Узмите једну лоптицу теста и танко развуците, па исеците траке. Остале лоптице мало спљоштите рукама, како бисте добили облике лепиња, па ставите траку од теста преко. Тепсију премажите уљем и поспите брашном, па ређајте василице. Покријте и оставите да нарасту још 10 минута.
Пеците у загрејаној рерни на 200 °C око 20 минута. Послужите василице преливене медом.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОГАЧИЦЕ СА ЧВАРЦИМА: Нећете моћи да им одолите, а праве се никад лакше
23. 12. 2024. у 07:00Новости онлине

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ СА ВИРШЛАМА: Доручак готов за час, а кифлице никад меканије
22. 12. 2024. у 07:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА ДОМАЋЕ ЛЕПИЊЕ СА СУСАМОМ: Направите их сами по овом рецепту
14. 12. 2024. у 07:00

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)