ВИНОГРАДАРСКА ПОГАЧА: Симбол трпезе за Светог Трифуна, одушевиће све укућане

Јована Васић

14. 02. 2025. у 07:00

Виноградарска погача је симбол трпезе за Светог Трифуна, можете једноставно да је направите и да уживате у овом дану!

ВИНОГРАДАРСКА ПОГАЧА: Симбол трпезе за Светог Трифуна, одушевиће све укућане

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 700 г брашна за хлеб
  • 200 г крем сира
  • 180 мл јогурта
  • 80 г путера
  • 80 мл уља
  • 15 г сувог квасца
  • 180 мл млека
  • 1 кашичица шећера
  • 1 јаје и 1 жуманце
  • 2 кашичице соли

За премазивање:

  • 1 беланце
  • семенке по жељи

Припрема:

Како бисте направили ову погачу, прво загрејте млеко и убаците квасац и шећер, па оставите да се квасац активира. У једну чинију просејте брашно и со, па сипајте цело јаје, једно жуманце, јогурт и квасац, па замесите тесто. Пребаците га на радну површину и умесите тесто, тако да буде мекано. Тесто уобичајено обликујте у куглу и вратите у чинију, па прекријте најлонском фолијом и оставите да се диже сат времена.

Након тога премесите тесто и поделите на две веће и једну мању куглу. Подмажите округлу тепсију за погаче и у центар ставите најмању куглу, од ње одвојите део теста.

Тепсију, величине 28 цм подмазати и најмању куглу обликовати и ставити на средину тепсије. Једну велику куглу растањите у правоугаоник 36 дужине, одсеците вишак и тај вишак спојите са тестом које сте одвојили. Од тог вишка направите куглице и ставите на страну. Правоугаоник, односно тракице које сте исекли од њега премажите путером.

На сваку траку ставите комадић крем сира и увијте у мале ролате. Од друге велике кугле тесто разваљајте у круг и премажите путером, па исеците на 6 троуглова. На шири део троугла ставите крем сир и увијте у кифлу сваки троугао. Након тога око централне кугле у тепсији распоредите мале ролате, а кифлице ставите до ивице тепсије. Између поубацујте куглице. Прекријте најлонском фолијом и оставите да се дигне.

Након тога је премажите беланцетом које сте умутили и поспите семенкама, по жељи. Тако обликовану погачу пеците у рерни на 180 степени Ц око 45 минута, или док не порумени. Уживајте!

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СВАКЕ године, упркос молбама и апелима, велики број људи пали стрљику и на тај начин долази до пожара у којима страдају туђи усеви, али нажалост и животи невиних бића.

27. 06. 2025. у 16:50

Коментари (0)

Џезверска - кафа која окупља