ОРИГИНАЛНА ИТАЛИЈАНСКА ЋАБАТА: Хрскави шупљикави хлеб који је идеалан за брускете и сендвиче
Реч "циабатта" у преводу значи папуча, а име је добила јер својим обликом мало подсећа на старинске папуче. Како је француски багет постајао све више популаран и у Италији, тамошњи пекари су одлучили да направе хлеб, који ће им такође служити за сендвиче. Па се сендвич са ћабатом, зове панини. Основни састојци ћабате су пшенично брашно, маслиново уље, квасац, со и вода. За њен шупљикави изглед је веома битно да се тесто не меси већ развлачи и преклапа.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 360 г брашна
- 240 мл воде
- 3 г сувог квасца
- 1 кашичица соли
- 1 кашичица шећера
- 2 кашике маслиновог уља
Припрема:
Ставите у пластичну посуду воду, со, уље, квасац и промешајте. У ову смесу додајте брашно и све фино измешајте вајрачом. Поклопите је и оставите на топлом да се квасац активира. Након нека 2 сата одложите тесто у фрижидер и оставите га преко ноћи. Ујутру извадите тесто из фрижидера и оставите га да одстоји на собној температури. Наквасите руке, па мало премесите тесто које ће бити прилично лепљиво. Развуците га рукама на облик правоугаоника, па преклопите на пола. Поновите овај поступак преклапања 4 пута. Након тога обликујте ћабату, и пребаците је на плех за печење обложен пек папиром. Прекријте ћабату пластичном фолијом и оставите да се диже пола сата сат. Укључите рерну да се греје на 210 степени и ставите да се пече 15-20 минута. Кад је хлеб готов, извадити из рерне и ставити на решеткицу да се хлади. Никако није добро оставити хлеб у плеху у ком се пекао, јер се тако од топлоте потпари постане превише гњевац са доње стране.
(stvarukusa)
Препоручујемо

ЗА САВРШЕН ПОЧЕТАК ДАНА: Домаћи хлеб од 3 састојка по рецепту Џејмија Оливера
18. 02. 2025. у 07:00Јована Васић

ОРИГИНАЛНИ РЕЦЕПТ ЗА ТАИН: Српски војнички хлеб, дуготрајан је, не квари се брзо, а мекан као душа
11. 02. 2025. у 07:00Новости онлине

НЕОДОЉИВО УКУСАН ПОЧЕТАК ДАНА: Пуњени хлеб са сиром на италијански начин
08. 01. 2025. у 07:00

РЕЦЕПТ ЗА ПОПАРУ СА КАЈМАКОМ И ЈАЈИМА: Једноставан и укусан оброк који сви воле
23. 12. 2024. у 09:00Новости онлине

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)