БОГАТА И ИЗГЛЕДОМ И УКУСОМ: Француска пита са кромпиром, сланином и павлаком
Француска пита у коју иду кромпири, сланина, празилук и павлака одличан је избор за квалитетан, обилни доручак.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 300 грама празилука
- 600 грама ољуштених кромпира
- 100 грама ленти димљене сланине
- 250 грама брашна
- 150 милилитара воде
- 140 грама маргарина
- першун
- 150 милилитара киселе павлаке
- 3 јаја
- 1 главица црног лука
- 1 кашика мешавине зачина
- 4 кашике белог вина
- уље
- со
- млевени црни бибер
Припрема:
Главицу црног лука исечемо на танке полукругове. Кромпире исечемо на танке кругове. Празилук исечемо на танке косе кругове. Ситно исечемо першун. Ленте сланине исечемо на ситније коцке. У тигању на загрејаном уљу пржимо исечен црни лук.
Када лук омекша у тигањ додамо исечену сланину. Када се сланина испржи додамо исечен празилук, сипамо бело вино, додамо мешавину зачина, посолимо, побиберимо и промешамо. Затим додамо исечен першун, кромпире и промешамо. Када се кромпири пропрже склонимо тигањ са шпорета.
У већи суд ставимо брашно, маргарин, посолимо и руком месимо састојке постепено додајући воду. Оставимо тесто да одстоји у фрижидеру. Затим премесимо тесто на побрашњеној радној површини и поделимо на један већи и један мањи део.
Од већег дела теста оклагијом развучемо већу кору. Кору ставимо у керамичку посуду за печење остављајући да крајеви висе ван посуде. Затим од мањег дела теста развучемо кору величине керамичке посуде. Кору у посуди на више места избоцкамо виљушком. Затим на кору нанесемо фил из тигања.
Малим округлим калупом на средини мање коре направимо округли отвор. Кором прекријемо фил. Крајеве прве коре увијемо ка унутрашњсти посуде.
Полупамо једно јаје и одвојимо беланце од жуманца. Измућеним жуманцем помоћу куварске четке премажемо питу. Печемо 40 минута у рерни загрејаној на 180 степени.
У суд са павлаком полупамо преостала 2 јаја и измутимо жицом за мућење. Извадимо посуду из рерне. Помоћу кутлаче у удубљење у пити нанесемо мешавину јаја и павлаке. Вратимо посуду у рерну. Печемо још 10 минута на 190 степени.
Француска пита са кромпирима може да се декорише према жељи, гранчицом мирођије или нане која се стави у средину.
(still)
Препоручујемо

ТРАДИЦИОНАЛНА ВРАЊАНСКА ПИТА: Самса са милерамом од готових кора
15. 03. 2025. у 07:00

ФЕНОМЕНАЛНА ПОСНА СУВА ПИТА: Десерт за сваку прилику
08. 03. 2025. у 12:30Јована Васић

РУСКИ АМБАСАДОР: Ако НАТО то уради, избиће рат
АКО НАТО обори руски авион, то ће значити војни сукоб, изјавио је амбасадор Русије у Паризу Алексеј Мешков.
25. 09. 2025. у 16:04

РУСИ НАПАЛИ СЕВЕРНО ОД КИЈЕВА: Десетине хиљада људи без струје и воде, Украјинци бесни због недостатка одбране
РУСКИ дронови гађали су у четвртак, 25. септембра, кључну инфраструктуру у градовима Чернигов и Нижин на северу Украјине, оставивши десетине хиљада становника без струје и воде.
25. 09. 2025. у 16:56

"КОЈИ ПО РЕДУ?" Гоца у неверици, бурно реаговала на Лазићев удес - "Добро бре Дарко, да ли си ти нормалан?"
ГОЦА Тржан најавила је свој нови концерт и том приликом говорила о приватном животу, браку и ћерки која је недавно прославила пунолетство. Прокоментарисала је и вест да је Дарко Лазић поново имао удес.
26. 09. 2025. у 09:56
Коментари (0)