ПОСНА ПИТА СА СПАНАЋЕМ: Сочна и сласна, за савршено јутро

Новости онлине

25. 03. 2025. у 07:00

Питу можете сервирати топлу или хладну, као главно јело или прилог. Идеална је за оброке током поста јер је хранљива и укусна.

ПОСНА ПИТА СА СПАНАЋЕМ: Сочна и сласна, за савршено јутро

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • Коре за питу 500 г
  • Свежи спанаћ 500 г
  • Црни лук 2 средња
  • Бели лук 3 чена
  • Шаргарепа 1 већа
  • Тофу 300 г (по жељи)
  • Со по укусу
  • Бибер по укусу
  • Прашак за пециво 1 кашичица
  • Лимунов сок 1 кашика
  • Минерална вода 3-4 кашике
  • Биљно уље 3-4 кашике
  • Сусам за посипање

Припрема:

Оперите и очистите свеж спанаћ. Ако користите смрзнути спанаћ, претходно га одмрзните и добро оцедите вишак воде. У великој посуди пропржите црни лук на мало воде (или уља), док не постане провидан, затим додајте бели лук и кратко пропржите. Додајте спанаћ и нарендану шаргарепу (ако користите) у посуду и кувајте док спанаћ не увене и сва течност испари. То ће трајати отприлике 5-7 минута. Додајте измрвљен тофу (ако користите), со, бибер и лимунов сок по укусу. Динстајте још 2-3 минута, затим склоните са ватре и оставите да се охлади.

У чинији помешајте минералну воду и биљно уље (ако користите) са прашком за пециво. Овим ћете прскати коре да их омекшате и спојите.

Узмите први лист коре и ставите га на радну површину. Лагано попрскајте мешавином минералне воде и уља (или воде). Ставите други лист коре преко првог. Поново попрскајте мешавином. На други лист ставите део фила од спанаћа и равномерно га распоредите. Уролајте коре са филом по дужини и ставите у подмазан плех или обложен папиром за печење. Понављајте поступак док не потрошите све коре и фил.

Загрејте рерну на 180°Ц. Премажите сваку ролну са мало више мешавине минералне воде и уља (или само воде) и поспите сусамом (опционо). Пеците питу у загрејаној рерни око 30-40 минута или док не добије златно-смеђу боју.

(superrecepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Џезверска - кафа која окупља