КЛАСИК ЗА СВА ВРЕМЕНА: Лења пита са маком

Новости онлине

23. 04. 2025. у 11:30

Лења пита са маком је једноставан, али богат колач који ће се сигурно допасти и љубитељима традиционалних укуса и онима који траже нешто ново, али проверено добро.

КЛАСИК ЗА СВА ВРЕМЕНА: Лења пита са маком

Foto: Printskrin Youtube

Састојци:

За тесто:

  • 170 г путера (омекшалог)
  • 100 г шећера у праху
  • 2 жуманцета
  • 300 г брашна
  • 2 кашичице соде бикарбоне

За фил од мака:

  • 150 г шећера
  • 2 кесице ванилин шећера 
  • 200 г млевеног мака
  • 100 г путера
  • Рендана корица од 1/2 лимуна
  • 200 мл млека
  • 2 беланцета

Припрема:

Умутите омекшали путер са шећером у праху. Додајте жуманца и добро сједините. Умешајте брашно помешано са содом бикарбоном и умесите глатко, прхко тесто. Поделите тесто на два дела – један део нека буде мало већи. Ставите у фрижидер док припремате фил.

У шерпу сипајте млеко, шећер и ванилин шећер, додајте путер и загревајте док се не отопи. Додајте млевени мак и лимунову корицу, кувајте пар минута док се смеса не згусне. Оставите да се прохлади. Умутите беланца у чврст снег и пажљиво умешајте у охлађени мак.

Већи део теста растањите и пребаците у плех димензија отприлике 33 x 29 цм, обложен папиром за печење. Равномерно распоредите фил преко коре. Преостали део теста изрендајте преко фила или растањите па пажљиво положите као горњу кору. Пеците у рерни загрејаној на 160°Ц (са вентилатором) око 25 минута, док површина не добије благу златну боју. Охладите, поспите шећером у праху и сеците на коцке.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВУЧИЋ СТИЖЕ У МОСКВУ Цео разговор Путина и патријарха Порфирија: Обојена револуција у Србији мора бити побеђена

"ВУЧИЋ СТИЖЕ У МОСКВУ" Цео разговор Путина и патријарха Порфирија: Обојена револуција у Србији мора бити побеђена

У Москви је одржан значајан састанак између председника Руске Федерације Владимира Путина, Патријарха московског и целе Русије Кирила, патријарха Порфирија и митрополита бачког Иринеја Буловића. Састанак је протекао у атмосфери међусобног поверења и историјског пријатељства, уз снажно истицање заједничких вредности и потреба за духовним јединством православних народа.

23. 04. 2025. у 08:00 >> 10:39

Коментари (0)

ВУЧИЋ СТИЖЕ У МОСКВУ Цео разговор Путина и патријарха Порфирија: Обојена револуција у Србији мора бити побеђена