ТУРСКИ СИМИТ: Направите овај хрскави ђеврек брзо и лако
Традиционални турски симит, једно од најпознатијих пецива у Турској. Симит је хрскав споља, мекан изнутра и прекривен богатим слојем препеченог сусама. Симит се обично једе са турским чајем, белим сиром, маслинама, парадајзом и краставцем. Такође је укусан уз кајмак и мед.

Foto: Shutterstock
Састојци:
За тесто:
- 500 г брашна
- 1 кашичица соли
- 1 кашика шећера
- 1 кесица сувог квасца (7 г)
- 250 мл топле воде
- 2 кашике маслиновог уља
За премазивање:
- 100 мл воде
- 3 кашике пекмеза од грожђа (или меда разблаженог са мало воде)
- 150 г сусама
Припрема:
У посуду сипајте толу воду, додајте шећер и квасац, па оставите 10 минута да се активира.Додајте брашно, со и маслиново уље, па месите док не добије те глатко и еластично тесто. Покријте тесто и оставите да нарасте око 1 сат, док не удвостручи величину.
Надошло тесто поделите на 6–8 једнаких делова. Сваки део разваљајте у дугачки ваљак, па спојите два ваљка увијајући их у облик плетенице, затим формирајте круг. Спојеве добро спојите прстима.
У посебној чинији помешајте воду и пекмез. У другу посуду сипајте сусам и лагано га тостирајте у сувом тигању да добије леп укус. Сваки симит прво умочите у мешавину пекмеза и воде, а затим уваљајте у сусам са свих страна.
Загрејте рерну на 200°Ц. Симите поређајте на плех обложен пек папиром и оставите их још 15 минута да одморе. Пеците око 20-25 минута, док не постану златно-смеђи и хрскави.
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

КИФЛИЦЕ СА СИРОМ ОД ГОТОВИХ КОРА: Рецепт за пециво идеално за вечеру, или доручак
20. 03. 2025. у 15:00

ЗА ДОРУЧАК ПРОБАЈТЕ НОРВЕШКЕ УШТИПКЕ: Праве се муњевитом брзином, од само 5 састојака
28. 02. 2025. у 07:00Јована Васић

ХРСКАВИ УШТИПЦИ СА ЛУКОМ И ШЕЋЕРЦЕМ: Испробајте нешто ново, идеални за сваку прилику
27. 02. 2025. у 07:00Јована Васић

ШОЈГУ УПОЗОРАВА: Тај потез би могао довести до трећег светског рата
СЕКРЕТАР Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу упозорио је да би увођење мировњака на историјске територије Русије могло довести до трећег светског рата.
24. 04. 2025. у 19:46

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ТРАМП ЗАСПАО И ЗАХРКАО НА САХРАНИ ПАПЕ? У њега је ушао дух "Успаваног Џоа" или то баш и није тако?
"УСПАВАНИ Доналд" на делу или баш и не?
27. 04. 2025. у 14:11
Коментари (0)