ТУРСКИ СИМИТ: Направите овај хрскави ђеврек брзо и лако

Новости онлине

27. 04. 2025. у 07:00

Традиционални турски симит, једно од најпознатијих пецива у Турској. Симит је хрскав споља, мекан изнутра и прекривен богатим слојем препеченог сусама. Симит се обично једе са турским чајем, белим сиром, маслинама, парадајзом и краставцем. Такође је укусан уз кајмак и мед.

ТУРСКИ СИМИТ: Направите овај хрскави ђеврек брзо и лако

Foto: Shutterstock

Састојци:

За тесто:

  • 500 г брашна
  • 1 кашичица соли
  • 1 кашика шећера
  • 1 кесица сувог квасца (7 г)
  • 250 мл топле воде
  • 2 кашике маслиновог уља

За премазивање:

  • 100 мл воде
  • 3 кашике пекмеза од грожђа (или меда разблаженог са мало воде)
  • 150 г сусама

Припрема:

У посуду сипајте толу воду, додајте шећер и квасац, па оставите 10 минута да се активира.Додајте брашно, со и маслиново уље, па месите док не добије те глатко и еластично тесто. Покријте тесто и оставите да нарасте око 1 сат, док не удвостручи величину.

Надошло тесто поделите на 6–8 једнаких делова. Сваки део разваљајте у дугачки ваљак, па спојите два ваљка увијајући их у облик плетенице, затим формирајте круг. Спојеве добро спојите прстима.

У посебној чинији помешајте воду и пекмез. У другу посуду сипајте сусам и лагано га тостирајте у сувом тигању да добије леп укус. Сваки симит прво умочите у мешавину пекмеза и воде, а затим уваљајте у сусам са свих страна.

Загрејте рерну на 200°Ц. Симите поређајте на плех обложен пек папиром и оставите их још 15 минута да одморе. Пеците око 20-25 минута, док не постану златно-смеђи и хрскави.

(glossy)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ЈОВИЋ ХЕРОЈ МИЛАНА: Српски нападач је донео превагу против Интера, може ли исто учинити и на Пјерлуиђи Пенцу?