КАЗАНДИБИ: Турски дезерт који се топи у устима, и који се обожава широм света
Десерт казандиби потиче из јеловника старих Римљана, а касније су га преузели Турци. Ако волите турске специјалитете онда ће вам се овај колач или боље речено пудинг сигурно много допасти.
Састојци:
- 1 л млека
- 3 кашике пиринчаног брашна (може и пшенично)
- 3 кашике кукурузног скроба
- 1 чаша ситног шећера
- 50 г маслаца или маргарина
- 1 жуманце
- пола чаше шећера у праху
- мало маслаца за подмазивање тигања
- мало кокосовог брашна или млевених пистаћа за украшавање
Припрема:
Шећер додајте у млеко и оставите да проври. Засебно умутите скроб, брашно и жуманце с мало воде. Лагано смесу додајте у проврело млеко. Онда смањите температуру и кувајте док се не згусне. Додајте путер, па кад се отопи, миксером умутите ваздушаст крем. Тигањ премажите маслацем па поспите шећером у праху. Прелијте одозго врућим кремом. Ставите тигањ на ринглу да се шећер кармелизовао, уз повремено проверавање кашиком. У већи плех ставите тигањ па пажљиво налијте хладну воду. Оставите прохлађен десерт у фрижидеру сат до два. Затим, сеците оштрим ножем на шире траке, па их подигните шпатулом и преклопите. Декоришите пудинг кокосовим брашном или млевеним пистаћима.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
ЂОКОВИЋ ОТКРИО: Отровали су ме у Аустралији, имао сам висок ниво тешких метала у крви
НАЈБОЉИ српски тенисер Новак Ђоковић открио је да је пре три године када је депортован из Аустралије отрован храном у имиграционом хотелу, где је био смештен.
09. 01. 2025. у 21:40
АМЕРИКАНЦИ ОБЈАВИЛИ МАПЕ СА РАТИШТА: Русија наставља продор дубље у Украјину, враћа територију у Курској области (ФОТО)
РУСИЈА наставља да продире дубље у Украјину и враћа сопствену територију у Курској области, показују најновије мапе са украјинског ратиша које је објавио Институт за проучавање рата (ISW).
09. 01. 2025. у 20:45
ТИТОВ СИН СЕ ТУЖИ СА ХРВАТСКОМ: ОЗНА га натерала да потпише да се одриче наследства
ИМАЊЕ Јосипа Броза Тита у Самобору у Хрватској, удаљено само километар од центра града, некада је била једна од његових приватних резиденција.
12. 01. 2025. у 20:00
Коментари (0)