ЉУТА ТУРШИЈА ОД ГРОЖЂА: Распаметиће оне избирљиве
Ова туршија је идеалан додатак свакој зимској трпези.

Foto: Shutterstock
Састојци:
1 кг грожђа (црвено или бело)
1 л воде
200 мл сирћета (9%)
2 кашичице соли
2 кашичице шећера
3-4 чена белог лука (ситно исецкани)
1-2 љуте паприке (по укусу, ситно исецкане)
1 кашичица црног бибера у зрну
1 кашичица семена сенфа (опционално)
ловоров лист (по жељи)
Припрема:
Оперите грожђе и пажљиво одстраните петељке. Ако су бобице веће, можете их преполовити. Стерилизујте теглу (или тегле) у којој ћете чувати туршију. Можете је опрати врућом водом и оставити да се осуши или ставити у рерну на 100 степени на 10-15 минута.
У шерпи помешајте воду, сирће, со, шећер, сецкани бели лук, љуте паприке, бибер у зрну, семе сенфа и ловоров лист. Кувајте на средњој ватри док се со и шећер не отопе. Затим оставите да се охлади. У припремљену теглу стављајте грожђе, преливајући га припремљеном маринадом. Када су све бобице стављене, прелијте их преосталом маринадом тако да буду потпуно потопљене. Добро затворите теглу. Оставите туршију на тамном и хладном месту (или у фрижидеру) да одстоји најмање 1-2 недеље пре конзумирања, како би се укуси прожели.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

РУСИ ОДБИЛИ ПРЕКИД ВАТРЕ И ГОМИЛАЈУ ЈАКЕ СНАГЕ КОД ЛИМАНА: Спрема се велика офанзива, ништа од мира у наредним месецима!
ЈУЧЕ је Москва одбила мировни предлог и прекид ватре на 30 дана са Украјином. Високи званичници Трампове администрације у последњим данима воде разговоре о томе да Вашингтон можда неће бити у стању да издејствује прекид ватре између Русије и Украјине у наредним месецима. За то време, Москва гомила трупе у Доњецкој области и спрема се за велику офанзиву.
02. 04. 2025. у 14:59

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта
ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.
02. 04. 2025. у 10:16

ЈЕДАН РАКИЈА, А ДРУГИ... Нећете веровати КАКО се зову пси новог амбасадора САД у Србији Марка Брновића
МАРК Брновић је увек поносно истицао своје порекло, уосталом ћерке му се зову - Милена и Софија.
31. 03. 2025. у 19:31
Коментари (0)