УЖИВАЈТЕ У УКУСУ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ: Три начина како да осушите смокве
Суве смокве су богат извор калијума, влакана и калцијума.

Foto: Shutterstock
Како да осушите смокве у рерни
Загрејте рерну, и подесите је на најнижу температуру, идеално на 60 степени или мање. Смокве оперите под хладном водом, оцедите у цедиљку и осушите папирним убрусом. Затим исеците смокве по средини од стабљике до основе. Исечене смокве ставите на плех прекривен решетком и убаците у загрејану рерну. Смокве не треба да се додирују. Ставите плех на средину рерне. Оставите смокве да се осуше осам сати, проверавајући напредак у редовним интервалима.
Како да дехидрирате смокве
Дехидрација смокава је корисна метода чувања, али захтева дехидратор хране. Исперите смокве под хладном текућом водом. Осушите их папирним убрусом. Припремити шерпу са кључалом водом. Спустите целе смокве у кључалу воду користећи шупљикаву кашику. Извадите их из кључале воде након тридесетак секунди. Ставите их у лед. Исеците смокве на пола вертикално, од стабљике до краја. Разрежите их на четвртине ако желите мање комаде. Ставите их кожом надоле у један слој на послужавник дехидратора. Избегавајте претрпавање смокава на послужавнику за дехидратор, јер то може подстаћи влагу и ометати процес сушења. Подесите свој дехидратор на поставку воћа, око 57 степени. Дехидрирајте до осам сати, проверавајући редовно. Када кожа почне да се љушти спремне су. Свеже сушене смокве ставите на решетку за хлађење да се охладе. Када се охладе, пренесите их у херметички затворену посуду. Уклоните сав вишак ваздуха из кесе како бисте спречили да се појави влага.
Како да сушите смокве на сунцу
Сушење на сунцу је традиционална и древна метода сушења смокава. Исперите смокве под хладном текућом водом. Осушите их папирним убрусом. Прережите смокве на пола вертикално, од стабљике до краја. Исечене смокве ставите у једном слоју са пресеченом страном нагоре на решетку за хлађење на плех обложен папиром за печење.
Покријте решетку са два слоја газе или папира за печење. Поставите плех са свежим половинама смокава напоље на сунчано место и повремено их преврните током дана. Унесите смокве унутра када сунце зађе, а затим их вратите напоље након што се јутарња роса распрши. Време сушења може варирати у зависности од климе. За завршетак процеса сушења биће потребно два до седам дана. Чувајте суве смокве у херметички затвореним кесама или теглама.
(stvar ukusa)
Препоручујемо

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

УКРАЈИНА ИЗВЕЛА ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ НАПАДА НА РУСИЈУ: Аеродроми у Москви затворени, уништена важна фабрика (ВИДЕО)
УКРАЈИНА је током ноћи извела један од највећих напада дроновима од почетка рата, гађајући више циљева на територији Русије. Због напада су московски аеродроми били приморани да привремено обуставе рад, што је изазвало хаос у ваздушном саобраћају.
28. 05. 2025. у 09:45

ОТКРИВЕНА ПОДЗЕМНА СОБА У УКРАЈИНИ: Била затрпана 300 година - чему је служила? (ФОТО)
СКРИВЕНА испод замка у историјском граду Галичу, у западној Украјини, мистериозна соба била је затрпана земљом и отпадом последњих 300 година, а сада је напокон октривена.
02. 06. 2025. у 10:54
Коментари (0)