ЧОКОЛАДНЕ ПРОФИТЕРОЛЕ: Укусне и кремасте таман су идеалне за један залогај
Слаткиш за залогај довољан да поправи расположење. За овај десерт кажу да потиче из Француске, али се толико проширио да га сви често једемо.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 120 г путера
- 500 мл воде
- 250 г брашна
- 3 јаја
- 1 кашика шећера
- пола кашичице соли
за крем:
- 200 г шећера
- 2 јаја
- 2 кашике скроба
- 50 г путера
- 400 мл млека
- 100 павлаке за кување
- рендана кора лимуна
за чоколадни прелив:
- 200 г тамне чоколаде
- 100 мл млека
Припрема:
У чинију сипајте воду, путер собне температуре, шећер и со и пустите да се скува. Кад почне да ври, смањите температуру и постепено додајте брашно и лагано мешајте да се смеса одвоји од зидова шерпе. Оставите да се хлади са стране. Потом, када се смеса мало прохладила, додајте једно по једно јаје и мутите миксером све док не добијете глатко тесто. Од таквог добијеног теста, формирајте лоптице жељене величине и ређајте их по плеху који сте обложили папиром за печење.
Важно је да оставите довољно простора међу лоптицама јер ће оне нарасти током печења. Пеците их на 200 степени око 20ак минута, све док не добију златкасту боју. Извадите их из рерне и оставите са стране да се охладе.
Док се тесто пече, спремите фил. Све састојке за њега сипајте у шерпу, промешајте и кувајте док се фил не згусне, уз лагано и повремено мешање. Када буде готов филм, склоните га са стране. У млеку отопите чоколаду.
Са филом можете да експериментишете - можете да прелијете преко профитерола, можете их пунити као крофнице, можете их преполовити (као принцес крофне) и пунити филом, како год вам је лакше.
Не заборавите да употребите и отопљену чоколаду, а можете их украсити и листићима лешника.
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НЕС РОЛАТ: Сочна посластица и савршена комбинација кафе и чоколаде
02. 11. 2024. у 07:00

ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом
04. 10. 2024. у 13:00

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)