ДАНАС ЈЕ СТРОГИ ПОСТ: Предлог јеловника за Крстовдан
Један од празника који Срби највише поштују је Крстовдан. Тог дана обавезан је строги пост.
Foto: Shutterstock
Неки верници на Крстовдан живе само на хлебу и грожђу, а ако ипак желите нешто више да спремите, ово је предлог за нека од најлепших посних јела.
Кнедле од кромпира
Састојци:
- 500 г кромпира
- 500 г брашна
- презле
- со
Припрема:
1/2 кг кромпира скувати са љуском, огулити и пропасирати, посолити и замесити са брашном.
Добро израђено тесто развити оклагијом, па га сећи на квадратиће и спуштати у кипућу слану воду. Кнедле су скуване када почну да испливавају на површину. Ваљати их у презле и служити топле.
Foto: Shutterstock
Риба са кромпиром у рерни по бакином рецепту
Састојци:
- 1 кг кромпира
- 500 г рибе по избору
- со, бибер
- алева паприка
- зачин
- кукурузно брашно
- 1 већа главица црног лука
- уље
Припрема:
Тепсију подмазати уљем а кромпир исећи на листиће. У њега додати алеву паприку, бибера, зачина и уља и све измешати.
Ставити у подмазану тепсију. Између кромпира угурати колутове црног лука који сте посолили. Рибу посолити и уваљати у кукурузно брашно, мало попрскати уљем и ставити на кромпир. Пећи на 200 степени, око 50 минута, да лепо порумени. Сјајан ручак. Пријатно!
Foto: Shutterstock
Посна лења пита на води
Састојци:
- 2 шоље брашна
- 2 шоље гриза
- 1 шоља шећера
- 1 прашак за пециво
- шећер у праху за посипање
За фил:
- 1,5 кг ренданих јабука
- 1 шоља шећера
- 1 кафена кашичица цимета
- рендана кора 1 лимуна
- 1 ванил шећер
Припрема:
Најпре треба направити фил тако што ћемо нарендати јабуке, додати шећер, ванилин шећер, цимет и лимунову кору. Све промешати и оставити. У посуду ставити брашно, гриз, шећер и прашак за пециво па све измешати варјачом. Од те смесе извадити једну шољу прашкасте смесе. У суву неподмазану посуду сипати половину масе која је остала у вангли. Потапкати руком да се изједначи. Преко тога ставити половину фила. На то изручити остатак масе из вангле и поравнати. Преко опет ставити другу половину фила. На крају, масом из шоље посути и прекрити фил и оставити да стоји 10 минута.
Пећи 40 минута на 200 степени. Када је печено, посути прах шећером, покрити крпом и оставити до сутрадан, како би јабуке пустиле сок и тесто омекшало и повезало се са филом.
(stvarukusa)
ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ОРБАНА: Ситуација је опасна, Европа је на прагу рата
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је данас да је ситуација опасна и да је Европа на прагу рата.
15. 11. 2025. у 18:52
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.
13. 11. 2025. у 10:54
НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Каква нас зима чека ако је ВЕДРО на Ђурђиц
СРПСКА православна црква и верници данас прослављају Ђурђиц, празник посвец́ен преносу моштију Светог Ђорђа из Никомидије (данашњи Измир) у Лиду, што је било испуњење његове последње жеље.
16. 11. 2025. у 17:05
Коментари (0)