КЕШКУЛ: Рецепт за традиционални турски пудинг
Бројне рецепте смо преузели од Турака, па су нам најпознатије баклава, туфахије, сарма и слично. Међутим, мање познат али не и мање укусан је и кешкул, оријентални рецепт за пудинг на бази бадема.

Фото Shutterstock
Састојци:
- 1 литар млека
- 150 г шећера
- пола шоље млевених бадема
- 1 кашичица екстракта ваниле
за сос:
- 50 г кукурузног или пшеничног скроба
- 200 мл млека
- 1 јаје
за украшавање:
- Млевени бадеми, пистаћи или кокос
Припрема:
Бадеме прво мало пропеците на тигању на средњој температури рингле уз константно мешање све док не добију златну боју. У шерпу сипајте литар млека и шећер и грејте док не постане вруће, али да не проври. У међувремену, помешајте 200 мл млека са кукурузним скробом и јајетом, па умутите жицом све док не постане глатко. Постепено сипајте у ту смесу две кутлаче врућег млека уз константно мешање све док се смеса не загреје. Када се све лепо сједини и угреје, сипајте у вруће млеко уз непрекидно мешање све док не добијете конзистенцију пудинга.
У скувани пудинг додајте пропржене бадеме и екстракт ваниле и мешајте док се не скува све заједно и не згусне, што је око три до четири минута. Тек на крају додајте млевене бадеме и посластица је спремна за послужење.
Сипајте кешкул у стаклене чиније али постепено како би се створили ваздушни мехурићи који ће потом на површини направити шару када се скроз охлади. Ставите у фрижидер да се добро охлади па украсите са млевеним бадемима, пистаћима, кокосом или пак циметом уколико неко највише њега воли.
(оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

МОКА ПУСЛИЦЕ: Кафа им даје посебну драж, а поједу се у једном залогају
27. 01. 2025. у 13:00Новости онлине

БАКЛАВА СА МАКОМ: Неодољиви класик за сва времена и прилике (ВИДЕО)
15. 01. 2025. у 17:00Новости онлине

ШТРУДЛА СА ОРАСИМА: Мирисна посластица мекана као душа, као она из бакине кухиње
16. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

ЛАГАНА И КРЕМАСТА: Пуслица торта, старинска посластица са којом нема грешке
13. 01. 2025. у 13:00Новости онлине

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ЗВАНИЧНО - КРАХ БРАКА АНЕ ИВАНОВИЋ И БАСТИЈАНА: Швајнштајгер скинуо бурму (ФОТО)
АКО се уопште и сумњало у развод Ане Ивановић и Бастијана Швајнштајгера, сада дилеме више нема.
18. 04. 2025. у 07:51
Коментари (0)