САВЕТИ ЗА КУВАЊЕ: Једноставни трикови с којима ће тестенина увек бити савршена
Тестенину је најлакше и најбрже направити, стога не чуди да се јела с њом у главној улози често налазе на столу запослених домаћица. Али да би јела испала савршено, неопходно је придржавати се одређених кулинарских трикова.

Foto: Shutterstock
Увек посолите воду
Вода за кување тестенине треба да буде добро посољена јер је то једини тренутак када тестенина може апсорбовати со и добити пун укус.
Правило: 1 кашика соли на 1 литар воде. Додајте со тек када вода проври – јер ће вода брже кључати без соли.
Не додајте уље у воду
Иако многи мисле да уље спречава лепљење тестенине, заправо ствара слој на тестенини због којег се сос касније не лепи добро. Уместо уља, мешајте тестенину у првим минутима кувања, јер су тада најсклоније лепљењу.
Скувајте тестенину „ал денте“
Ал денте значи да је тестенина чврста под зубима, што је идеално за текстуру и даље кување у сосу. Проверите упутства на паковању и кувајте 1 минут мање од препорученог времена. На крају, тестенину увек завршите кувањем у сосу.
Сачувајте мало воде од кувања тестенине
Вода од тестенине је златна течност! Богата је скробом, па помаже да се сос боље веже за тестенину. Пре него што оцедите тестенину, одвојите 1 шољицу те воде и додајте је у сос. Ово даје кремасту текстуру и додатни укус.
Завршите кување тестенине у сосу
Након што тестенину оцедите, пребаците је директно у тигањ са сосом и кувајте заједно 1-2 минута. Тестенина ће упити део укуса из соса, а скроб из тестенине ће повезати сос и дати му кремастију конзистенцију.
Не испирајте тестенину (осим за хладна јела)
Испирање уклања скроб с тестенине, што значи да се сос неће лепо залепити. Ако правите хладну салату од тестенине, можете је испрати хладном водом да зауставите кување и спречите лепљење.
Поспите сир тек на крају
Ако користите пармезан или неки други сир, поспите га након што помешате тестенину са сосом, не пре. То омогућава да се сир равномерно отопи и лепо интегрише са јелом.
Бонус трик за печену тестенину (лазање, запечене макароне)
Ако правите запечене тестенине, додајте мало ренданог путера преко пре него што ставите у рерну – добићете прелепу златну и хрскаву корицу.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

7 САВЕТА ДА ВАМ МЕСО БУДЕ СОЧНО: Уз ове сугестије свако месо које будете припремали биће савршено сочно и меко
22. 02. 2025. у 13:00Jована Васић

КАКО ДА ВАМ ВОДА ВИШЕ НЕ ИСКИПИ ИЗ ШЕРПЕ: Помаже овај супер трик
09. 09. 2024. у 08:00

РЕЦЕПТ ЗА БУЈУРДИ: Грчки специјалитет који може одлично да послужи као доручак, мезе или додатак ручку (ВИДЕО)
20. 02. 2025. у 13:59Jована Васић

ПРЖЕНИЦЕ ОД ПАЛЕНТЕ: Лако их је спремити, тешко им је одолети (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 17:30Jована Васић

"РЕЦИТЕ МИ..." Трамп се нагнуо ка Порошенку, па му поставио питање које га је оставило у чуду
АМЕРИЧКИ лидер Доналд Трамп је током свог првог председничког мандата питао бившег украјинског лидера Петра Порошенка о томе да ли је Крим Русија.
13. 04. 2025. у 15:45

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ПРАВАЦ БЕОГРАД: Хрватски певач после хапшења стигао у Србију - Миле Кекин дошао дан после скандала
МИЛЕ Кекин је ухапшен у петак ујутру, а после испитивања у УСКОК-у пуштен је на слободу, након што је изнео своју одбрану.
12. 04. 2025. у 20:23
Коментари (0)