МУХАЛЕБИЈА: Традиционални турски слаткиш који је готов за 10 минута
Мухалебија је традиционални турски десерт који је проглашен за један од најлепших слаткиша на свету, прави се лако и брзо, а никога не оставља равнодушним.

Foto: Shutterstock
Основу чине млеко, гриз и путер, а све остале додатке можете да бирате на основу личних жеља укућана.
Састојци:
- какао-прах (опционо)
- 1 литар млека
- 6 кашика пшеничног гриза
- 200 г шећера
- 60 г путера
- кесица ванил-шећера
- 50 г кокосовог брашна или млевених ораха, бадема, лешника
- цимет (опционо)
Припрема:
Од литра млека одвојте десетак кашика и помешајте их са гризом и ванил-шећером.
У шерпу сипајте млеко и шећер, па кувајте док не почне да ври. Тад склоните посуду са рингле, додајте путер, умешајте размућени гриз и закувајте.
У зависности од тога какав укус волите, додајте кокосово брашно или млевене орашасте плодове (бадеме, лешнике, орахе), добро промешајте и сипајте мухалебију у чинијице да се охлади. По жељи, поспите је циметом или какао-прахом, млевеним или сецканим орашастим плодовима или кокосовим брашном.
(Оna)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПОСНИ ЧИЗКЕЈК: Кремасти десерт који помера границе доброг укуса
19. 03. 2025. у 13:30

ФРАНЦУСКА ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Толико кремаста и сочна, да нећете моћи да јој одолите
13. 03. 2025. у 12:00

ТРАМП ИМА НОВИ СПОРАЗУМ ЗА ЗЕЛЕНСКОГ Украјинци згрожени: "Ово је пљачка"
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе гурају свеобухватан нови споразум којим желе да преузму контролу над кључним украјинским рудним и енергетским ресурсима, не нудећи заузврат никакве безбедносне гаранције Кијеву – што представља значајну ескалацију у односу на претходне захтеве.
29. 03. 2025. у 15:29

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

МИЛИЦА БЕЗ ПОСЛА: Трагачица добила отказ, завршила на Бироу за запошљавање - као технолошки вишак! Од тада није нашла нови
ЈОКАНОВИЋЕВА се налази на Бироу за запошљавање, а ову тему јавно је покренула водитељка РТС-а Тања Петернек Алексић.
28. 03. 2025. у 15:24
Коментари (0)