ХАШУРЕ: Турски специјалитет у којем је спојено неспољиво, према легенди је најстарији десерт на свету
Турски специјалитет настао после потопа Земље, у сочном споју различитих укуса.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 250 г пшенице
- 80 г пасуља
- 80 г леблебија
- 60 г пиринча
- 140 г кукуруза
- 100 г суве смокве
- 150 г суве кајсије
- 50 г суве бруснице
- 50 г сувог грожђа
- 80 г бадема
- 80 г кикирикија
- 50 г ораха
- 80 г лешника
- 50 г пистаћа
- 2 јабуке
- 1 наранџа
- 250 г шећера
За арому:
- 2 каранфилића
- кора једне наранџе (претходно да се потопи у врелу воду и соду бикарбону)
За декорацију:
- цимет
- млевени лешници
- кокосово брашно
- млевени пистаћи
- сецкани ораси
- нар
Припрема:
Кувајте пшеницу око 10 минута, процедите је, па налијте нову воду и додајте шећер. Поклопите и кувајте око 40 минута на средњој температури. У џезву сипајте воду и ставите каранфилић. Оставите да прокључа. Кувани пасуљ додајте у шерпу са пшеницом, па умешајте и леблебију и пиринач и кувајте још око 10 минута. Додајте ољуштене лешнике и бадеме, и кикирики, па суво грожђе и брусницу. Промешајте и кувајте 10 минута. Додајте ољуштене и исецкане јабуке и кукуруз. Додајте рендану кору наранџе и мирисну воду каранфилића. Промешајте и кувајте 5 минута. Додајте суве сецкане кајсије и смокве. Кувајте још пар минута па склоните са ватре, поклопите и оставите тако да стоји. Охлађени пудинг преспите у посуде па декоришите по избору.
(trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЧОКОЛАДНИ РОЛАТ СА ВИШЊАМА: Слатка симфонија укуса која освојити сва ваша чула
02. 04. 2025. у 11:30

"ВУЧИЋ СТИЖЕ У МОСКВУ" Цео разговор Путина и патријарха Порфирија: Обојена револуција у Србији мора бити побеђена
У Москви је одржан значајан састанак између председника Руске Федерације Владимира Путина, Патријарха московског и целе Русије Кирила, патријарха Порфирија и митрополита бачког Иринеја Буловића. Састанак је протекао у атмосфери међусобног поверења и историјског пријатељства, уз снажно истицање заједничких вредности и потреба за духовним јединством православних народа.
23. 04. 2025. у 08:00 >> 10:39

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

КАКО ЈЕ ВОЈА САЗНАО ЗА ТУМОР НА МОЗГУ? Само овај симптом указивао је на озбиљан проблем
БИТКА са опаком болешћу почела је када је глумац осетио да му повремено трне рука.
23. 04. 2025. у 09:31
Коментари (0)