ЦЕЛА РИБА ПЕЧЕНА У СОЛИ: Рецепт Џејми Оливер

Профимедиа

09. 08. 2023. у 12:00

Предлог за укусан ручак

ЦЕЛА РИБА ПЕЧЕНА У СОЛИ: Рецепт Џејми Оливер

Foto: Profimedia

  • 2 кг рибе очистити од крљушти и изнутрица
  • неколико гранчица свежег зачинског биља (босиљак першун зељасти врхови коморача)
  • 2 лимуна, један исечен на кришке и меснати део из другог
  • 3 кг крупне морске соли (за 1 кг рибе потребан је 1,5 кг соли)
  • меснати део 1 поморанџе
  • 1 јаје по могућству органско улупати
  • 1 шака семенки коморача
  • маслиново уље

Припрема

  • Италијани с југа често спремају рибу целу, а нарочито је пеку у соли. Основни принцип је да се цела риба обложи сољу пре печења, било да је то цео лубин, ромб или туна (као на слици) или мања риба попут сардине. Било која цела риба може да се пече у соли, али прво треба да се очисти.

  • Основни начин за прављење слане корице је да се у со дода вода (увек користите морску со) и да се њоме обложи риба. Код мале деверике, ципала или сардине, со може да буде дебела 1цм, али ако спремате лубина од 3 кг, морате да направите слој дебео 3 цм. Побољшао сам свој стари начин припреме тако што сам додао јаје да би корица била тврђа. Такође додајем семенке коморача, лимунову и поморанџину кору да бих добио диван, суптилан укус. Можда вам звучи као торокање, али у ствари је веома лако.

  • Загрејати рерну на 200°Ц/425Ф/гасну на 7. Након што сте очистили рибу, унутрашњост напуните мешавином финог зачинског биља као што су босиљак, першун, зељасти врхови коморача и кришкама лимуна. Помешајте со с меснатим делом поморанџе и лимуна, јајетом и семенкама коморача. Сипати мало воде и гњечити смесу док не буде изгледала као мокар песак. Посути отприлике 1 цм соли на плех за печење, направити мало удубљење за сваку рибу. Натрљати кожу уљем и ставити је преко соли. Сипати остатак соли преко и утапкати је. Не морате да покривате главу и реп.

  • Рибу пећи у претходно загрејаној рерни 20 до 40 минута. Време печења зависи од дебљине соли, рерне, врсте и величине рибе и њене температуре пре стављања у рерну. Тешко је потпуно прецизно одредити, па је најбоље да виљушком прободете најдебљи део рибе, држите је тако 10 секунди, а затим је брзо извучете и прислоните крак на своју усну. Ако је крак топао, риба је печена, а ако није, треба да се пече још мало. Ако и даље нисте сигурни, одстраните мало соли и проверите да ли се месо одваја од костију. Ако се не одваја, вратите је у рерну. Сервирајте је тако што ћете пред гостима отворити со. (Згодно је при руци имати још једну чинију за одлагање соли.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.

01. 07. 2025. у 11:45

Коментари (1)

3 ПРЕПОРУЧЕНЕ КРИПТОВАЛУТЕ КОЈЕ ТРЕБА ПРАТИТИ У ПРВОЈ СЕДМИЦИ ЈУЛА | APT, Солана L2 брзо постају водећи