ОВАКО СЕ ПРАВЕ КЛАСИЧНЕ ИТАЛИЈАНСКЕ ЛАЗАЊЕ: Укус је сасвим различит и так сада схватамо колико су добре
Класичне италијанске лазање подразумевају прављење домаћих кора и фил који је укусан као сан. Да ли сте икада спремали лазање по старом италијанском рецепту? Ето прилике и за то:

Foto: Jutjub/Printskrin/Cooking A Dream
Потребно за црвени фил:
- 350-400г млевеног меса (мало свињског, мало јунећег)
- 400-500г парадајза (из конзерве пелат)
- со, бибер, оригано,
- 1 главица црног лука
- 2 ребра целер штапића
- 1 рендана шаргарепа
Потребно за бешамел:
- 50г путера
- 50г брашна
- мин. 0,5л млека
- 250-300г сира
Потребно за кору:
- 250-300г брашна
- 1-2 јаја
- мало воде
Припрема: Умесите коре за лазање тако што ћете у брашно да ставите 2 цела јаја и мало воде па месите и месите. Затим смесу пренесите на радну површину, додајте мало маслиновог уља па опет месите док не добијете глатку смесу. Тесто умотајте у кесу или прозирну фолију па ставите у фрижидер да се "одмори" док ви направите фил.
Црвени фил правите тако што на загрејано уље додате црни лук, а потом ситно сецкане штапиће целера и рендану шаргарепу. Када лук постане прозиран додајте месо и зачине па динстајте. Додајте и парадајз пелат па оставите да се све крчка.
Направите бешамел сос тако што ћете у дубљој шерпи да растопите маслац, а онда да му постепено додајете брашно и доливате млеко. Када потрошите и брашно и млеко додајте мало соли и опет мешајте док добијете одговарајућу густину.
Када су филови спремни, извадите тесто из фрижидера па онда га растањите и ставите на дно ватросталне чиније, а онда преко њега ставите црвени па бели фил па рендан сир па опет тесто и тако све док не потрошите материјал. Завршите са бешамел сосом и ренданим сиром. Пеците у рерни око 40 минута на 180 степени Целзијуса.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)