ПОХОВАНЕ ГИРИЦЕ СА СОСОМ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Ни једноставније рибе, ни укуснијег ручка
ИАКО су гирице једнако укусне ако су сервиране само уз кришку лимуна, уз рецепт за пикантан сос од белог лука ова једноставна риба се подиже на сасвим нов ниво.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- за пикантан сос:
- 1/2 шоље павлаке
- 1/2 шоље грчког јогурта
- 1/2 кашике туцане љуте паприке
- 2 кашике меда
- 2 кашике свежег листа першуна
- 1/2 кашичице соли
- 1 лимун, сок
- бибер према укусу
- 1 чен белог лука
- за поховане гирице:
- 30 свежих гирица
- 1/2 шоље брашна
- со и бибер
- 2 јајета
- 1 шоља презле
- 1 шоља плус 2 кашике маслиновог уља
- 1/2 шоље свежег лишћа першуна
- кришке лимуна, за сервирање
Припрема:
Оперите, очистите и осушите гирице.
У једну чинију ставите брашно и зачините га сољу и бибером. У другој умутите јаја са једном кашиком воде, у трећу ставите презле.
Додајте две до три гирице у посуду са брашном и протресите док не буду лагано обложене. Отресите вишак брашна. Потом умочите гирице у мешавину јаја, а затим и у презле.
Одлажите гирице са стране док не завршите поступак са осталим рибама.
У тигању са дебелим дном загрејте пола шоље уља на средњој ватри. У серијама пржите рибу на једној страни, док не порумени, три до четири минута, а затим окрените и наставите да пржите око три минута.
Пржене гирице вадите на папирне убрусе и посолите. Поновите поступак док не испржите сву рибу, додајући још уља у тигањ ако је потребно.
Загрејте преостале две кашике уља у малом тигању на средњој ватри и убаците першун док не смекша, око један минут. Прелијте сардине и украсите кришкама лимуна.
У међувремену помешајте павлаку, јогурт, чили, мед, першун, со, сок од лимете, бибер и ситно секцани бели лук док се све не сједини и не постане глатка смеса. Пробајте и зачините са још соли и бибера ако је потребно. Оставите у фрижидеру док не будете спремни за сервирање.
(Ona)
Препоручујемо

МЕДИТЕРАНСКИ ПИРИНАЧ: Посно јело са тајним састојком који му даје посебан шмек
09. 04. 2024. у 17:52

ЈЕЛО ИЗ РЕРНЕ: Шницле са поврћем, печене у рерни, невероватно сочне и укусне
30. 03. 2024. у 12:00

РИЖОТО СА ЛИГЊАМА КАКАВ ДО САДА НИСТЕ ПРОБАЛИ: Савршен ручак за целу породицу
20. 03. 2024. у 11:00

ЦЕО ШИД ТУГУЈЕ ЗА ЛЕПОМ МИЛАНОМ: Девојка (26) трагично преминула, данима се опраштају од ње на друштвеним мрежама
ДЕВОЈКА Милана Мишић (26) из Шида трагично је преминула 15. јула, а на вечни починак испраћена је два дана касније у пратњи неутешне породице, пријатеља, рођака и многобројних суграђани који се данима од ње опраштају на друштвеним мрежама.
27. 07. 2025. у 08:48

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)